Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po neuradnih podatkih Registra raka Republike Slovenije za rakom pri nas vsako leto umre več kot 6000 ljudi, skoraj polovico rakavih obolenj pa bi bilo mogoče preprečiti z zdravim življenjskim slogom, redno udeležbo v presejalnih programih za raka, pa tudi z življenjem v čim manj onesnaženem bivalnem in delovnem okolju. Po besedah predsednice Zveze slovenskih društev za boj proti raku Urške Ivanuš obstaja 12 nasvetov za zmanjšanje ogroženosti, ki so po eni strani preprosti, po drugi pa ne.

Urška Ivanuš. Foto: Radio Slovenija
Urška Ivanuš. Foto: Radio Slovenija

Četrtina smrti zaradi raka povezanih s kajenjem

"Nasveti, ki jih lahko upošteva vsak, temeljijo na dokazih, pripravlja in redno posodablja jih mednarodna agencija za raziskovanje raka,« pojasni Ivanuš. Kot pravi, ljudje kajenje pogosto povezujejo s pljučnim rakom, ne vedo pa, da je z njim povezanih kar 16 različnih rakov. "Če v Sloveniji ne bi kadili, bi bilo četrtino smrti zaradi raka manj."

Nasveti so povezani tudi z zdravim življenjskim slogom nasploh. "Raziskave kažejo, da imajo ljudje, ki se prehranjujejo zdravo, se dovolj gibajo in imajo normalno telesno težo, za približno petino manjše tveganje, da bodo kdaj v življenju zboleli z rakom. Koristi vsak korak, ki ga prehodiš." Priporočila so vezana tudi na alkohol. "Slovenija je mokra država. Veliko imamo neregistrirane pridelave alkohola. Ta pa povzroča sedem vrst rakov." Ob tem poudarja, da ni varne meje pitja.

Nasveti so povezani še z zaščito pred snovmi, ki povzročajo raka: radon, hormonske terapije, okužbe ter izpostavljanje sončnim žarkom in solarijem. "Z upoštevanjem teh priporočil lahko preprečimo približno polovico rakov, preostalih ne moremo, ker so povezani s staranjem. Pomembno pa je tudi, da so ljudje pozorni. Če posumijo na raka, naj pokličejo svojega osebnega zdravnika za ustrezno diagnostiko. Zgodnje odkrivanje raka rešuje življenje."

Breme kožnega melanoma se bo še povečevalo

Letošnji, 41. slovenski teden boja proti raku, ki je posvečen kožnemu melanomu, poteka pod geslom Obdrži sonce na varni strani. Za kožnim melanomom v povprečju zboli več kot 600 ljudi, 125 jih umre. "Slovenija je zelo visoko na lestvici evropskih držav z velikim deležem kožnega melanoma, ki ga lahko pripišemo UV-sevanju. To obsega sončne žarke in solarije." Kožni melanom je na 6. mestu med raki v Sloveniji. "Ocenjujemo, da bi lahko z doslednim upoštevanjem pravil preprečili 90 odstotkov tega melanoma. Če pa ga odkrijemo v omejenem stadiju, je preživetje 100-odstotno, tako da se splača pregledovati se in biti pozoren na znake raka."

Odkrite in neodkrite bolezni v času pandemije

Kot pojasnjuje Ivanuš, smo ena od evropskih držav, kjer je bilo presejanje ustavljeno najkrajši čas. "V programu Zora pa nas je presenetilo, da na presejanja najmanj hodijo ženske v starosti od 30 do 39 let. Raziskava je pokazala, da so te ženske v času pandemije kar malo pozabile nase. Veliko je bilo dela od doma, doma so bili otroci." Posledica tega je, da so v tej starostni skupini odkrili manj predrakavih sprememb visoke stopnje. "To ni dobro. Če ne odkrijemo in ne zdravimo predrakavih sprememb, bodo te ženske sčasoma zbolele." Sicer pa smo imeli po odprtju presejalnih programov precej visoko odzivnost, pove Urška Ivanuš. "V programu Zora imamo največjo pregledanost v 20 letih, in sicer v vseh slovenskih regijah več kot 70-odstotno."

Več v tokratni epizodi oddaje Ob osmih.

Urška Ivanuš: Preprečimo lahko okoli polovico vseh rakov