Buckinghamska palača je objavila novo fotografijo kraljevega para. Foto: Reuters
Buckinghamska palača je objavila novo fotografijo kraljevega para. Foto: Reuters

Z ženo Camillo bosta v torek najprej opravila simbolični obisk centra za zdravljenje raka, konec junija pa bosta na državniškem obisku gostila japonskega cesarja Naruhita in cesarico Masako. Par se je septembra 2022 udeležil pogreba Karlove matere Elizabete II., kar je bila njuna prva pot v tujino po zasedbi prestola.

Kot je sporočila Buckinghamska palača, se bo obseg kraljevih javnih dolžnosti – v tesnem posvetu z zdravniki in potekom okrevanja – v prihodnjih tednih povečal. Je pa njegova zdravniška ekipa zadovoljna z dosedanjim napredkom in verjame, da bo še naprej okreval, prav tako je "opogumljena" ob vrnitvi kralja, poroča BBC.

Datuma konca zdravljenja palača ni sporočila. "Prezgodaj je še, da bi podali oceno, kako dolgo bo njegovo zdravljenje še trajalo," so dodali. Palača še vedno ni razkrila, za kakšen tip raka gre, so pa objavili fotografijo kralja Karla in kraljice Camille, posneto ta mesec v vrtovih Buckinghamske palače.

Hvaležna za dobre želje

Prav tako ni jasno, katerih večjih dogodkov, napovedanih za prihajajoče mesece, se bo kralj udeležil – običajno bi bil prisoten na vojaški paradi "pozdrav zastavi", proslavi ob dnevu zmage, gostil bi poletne vrtne zabave in se udeležil konjskih dirk v Ascotu.

Palača je sporočila, da se bo o vseh omenjenih dogodkih posvetoval z zdravniško ekipo, ko pride čas za to, njegov poletni program pa zagotovo ne bo še poln.

Karel III. se v javnost vrača, potem ko je na začetku februarja sporočil, da se zaradi raka začasno umika iz javnega življenja.

Pred nekaj več kot mesecem dni je nato še žena njegovega sina in prestolonaslednika Williama Catherine sporočila, da so ji med posegom odkrili raka in se trenutno preventivno zdravi s kemoterapijo.

Nihče izmed njiju ni razkril, za katere vrste rakom sta zbolela. V petek je Buckinghamska palača sporočila, da sta kralj in kraljica "globoko hvaležna" za vso prijaznost in dobre želje z vsega sveta, ki sta jih bila deležna od postavitve diagnoze.