Grand Prismatic Prism v Yellowstoneu je ena od največjih (in najbolj slikovitih) naravnih znamenitosti ameriških parkov. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Grand Prismatic Prism v Yellowstoneu je ena od največjih (in najbolj slikovitih) naravnih znamenitosti ameriških parkov. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Devil's Tower
Razgled na Devil's Tower, svet indijanski kraj, iz kampa sredi nasada topolov. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Eno izmed termalnih jezerc v Yellowstonu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Yellowstone v svoji najlepši luči. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
V parku boste srečali vse mogoče sesalce, a bizoni so morda najbolj tipični. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Grand Teton
Pred Jacksonom se pasejo bizoni.
Povsem resno opozorilo. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Iz Deadwooda nadaljujemo pot naprej po Black Hillsih. Najznamenitejši skalni osamelec v tem južnodakotskem osrčju, Devil's Tower, je prvi National Monument (Wyominžani so zelo ponosni na to, saj imajo z Yellowstonom tudi prvi narodni park) in je postal širši javnosti znan s Spielbergovim filmom Bližnja srečanja tretje vrste.



270 metrov dolga pot do vrha z naklonom 90 stopinj traja najmanj šest ur. A tamkajšnjih prerijskih Indijancev taki podvigi ne navdušujejo. Njim je Devil's Tower namreč svet, pod njim opravljajo obrede in niso niti najmanj zadovoljni s 3.000 plezalci, ki vsako leto osvajajo vrh. Po legendi naj bi Tower nastal, ko so se deklice igrale na jasi, prišel je medved in deklice so prosile nebo, naj jih reši. Iz tal se je dvignil stolp, žlebi pa naj bi bile praske medvedjih šap, ko se je stegoval po punčkah. Od tod indijansko ime Devil's Towerja, Medvedji tipi. Romantična razlaga ognjeniškega podzemnega delovanja, ni kaj.

Kjer so bakterije turistična znamenitost
Vzhodna pot do Yellowstona naj bi bila po besedah Teddyja Roosevelta najlepša v ZDA. Mogoče, da se je s tem le prilizoval domačinom na enem izmed shodov, a ni bil daleč od resnice: kristalni potoki si režejo tok med travniki, lesenimi konjskimi ogradami in rdečerjavimi skalnimi formacijami in muzejem na prostem, kjer so zbrane avtentične wild west koče, med njimi tudi zbirališče Butcha Cassidyja in Sundancea Kida.

Yellowstone je najstarejši narodni park na svetu, prekrit z iglastimi gozdovi, pobočji požganih dreves, nasadi brez, močvirnatimi deli s pelikani, potoki, ob katerih se pase divjad, jezeri in geotermalnimi pojavi. Leži na višini od 2.000 do 3.000 metrov in je poln presežnikov: največ sesalcev na kupu, dve tretjini vseh svetovnih gejzirjev, najvišji gejzir ... To je tisti narodni park, kjer cestne zastoje povzročajo črede bizonov in kjer turisti parkirajo svoje avtomobile sredi ceste, da gredo slikat losa na travniku gorskih rož. Reka Yellowstone je urezala drugi Veliki kanjon z rumeno-rdečimi stenami in rumeno reko s slapovi na dnu kanjona.

Gejzirji, po katerih si naravnaš uro
Vendar največ turistov privabi Old Faithful, gejzir, ki sicer ni najvišji, je pa najbolj točen. Vsakih 90 minut bruhne 30 metrov v zrak. Če zamuja le minuto, si množica ljudi, zbranih okoli njega, grize nohte od negotovosti, ali bo morda presahnil ravno zdaj, ko so oni prišli do njega. Ko končno začne bruhati, traja veselje približno 3 minute, nato se ploščad sprazni, napolnijo pa se bližnje restavracije, kjer strežejo postrv Rocky Mt. v zeliščnem maslu z ameriškimi orehi in divjim rižem. Poleg številnih gejzirjev je v parku še toliko geotermalnih pojavov, da se tla in hribi dobesedno kadijo.

Smrdljiv žveplov plin z vonjem gnilih jajc je vohati povsod. Nešteto fumarol, brbotajoče blato, vroči bazenčki in od bakterij mavrično obarvana tla dajejo vtis, da bo območje vsak čas eksplodiralo. Yellowstone je ''as close as you can get'' notranjosti zemlje. Najlepši so vroči bazenčki, ki jih bakterije obarvajo z vsemi odtenki - od marelične do zelene. Notranjost je sinjemodra kot tropske lagune in nenadoma si zaželiš skočiti v 70 °C vročo kadečo vodo in zaplavati po kristalnem tolmunu. Seveda se take spontane odločitve ne obrestujejo. Nekoč je v enega od bazenčkov skočil pes, ki se je v trenutku skuhal, za njim pa je skočil obupani lastnik, ki je zaradi opeklin umrl.

Dom sodobnih kavbojev
Med visokimi gorami in meandri Snake River čez Grand Teton NP prispemo v svetovljansko smučarsko mestece Jackson s privlačnimi pročelji iz časa Divjega zahoda - kdo bi si mislil, da se lahko moderna trgovina z oblačili Gap tako ujema s starimi salooni in oboki iz kdovekoliko kilogramov skupaj znesenih jelenjih rogov. Jackson ima avtohtone kavbojske domačine, ki z veseljem poklepetajo s turisti: ''Where are you folks from,'' takoj vpraša. ''Slovenia.'' Neodločno pokima z glavo. ''Ex-Yugoslavia,'' dodam v pojasnilo. "Mhm ...'' Še vedno nisem prepričana, da loči Jugo od Rusije.

Komunikativni prodajalec v trgovini z indijanskim turkiznim nakitom, obut v kavbojske škornje, s karirasto srajco in pasom s široko zaponko obrne pogovor s svojim očitno najljubšim vicem: “Kako rečeš človeku, ki govori dva jezika?” “Bilingual.” “Tako je. Tri jezike?” “Trilingual,” pridno sodelujem. “Kaj pa človeku, ki govori le en jezik?” “Hm ... American?” Zadetek v polno. “Kids are getting sharp,” je vse, kar lahko osuplo prizna. Bil je prepričan, da je rahla omejenost Američanov nekakšna državna skrivnost. Wyoming smo obiskali, ko je bil predsednik še Bush mlajši. In prodajalcu je to ustrezalo: "Ker se ne vtika v nas, podeželske ljudi." Seveda se ne, ko pa mu da Bližnji vzhod preveč dela.

Ja, v ''kravjih državah'' volijo republikance, Clinton pa se jim zdi največja sramota, ki se je zgodila Ameriki. Kljub takim bolj konservativnim nazorom je nadimek Wyominga ''equality state'', ker so tu ženske prve v ZDA dobile volilno pravico. Torej je le še upanje za to zvezno državo.

Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si