Helge Achenbach pred eno izmed svojih abstraktnih krajin. Foto: YouTube
Helge Achenbach pred eno izmed svojih abstraktnih krajin. Foto: YouTube

V münchenski galeriji Kronsbein so drevi odprli nekoliko ironično naslovljeno razstavo Spirit of Freedom (Duh svobode), na kateri je na ogled 21 abstraktnih krajin, ki jih je v preteklega pol leta ustvaril Helge Achenbach.

Podpora za umetnike z vojnih in kriznih območij
Razstava je prodajne narave, tako da se je Achenbach sicer v drugačni vlogi pravzaprav vrnil na trg umetnin, pri čemer pa izkupiček od prodaje ne bo šel v njegov žep.

Sredstva bodo namreč namenjena projektu z umetniki z vojnih in kriznih območij. Na vprašanje, ali pričakuje, da se bo zbralo veliko denarja, je Achenbach po poročanju Nemške tiskovne agencije DPA odvrnil: "Kot umetniški svetovalec bi dejal, hm, dobro, precej romantično, no, gremo naprej, bomo videli." 66-letnik je dodal še: "Toda ko to vidim, moram vendarle reči, da mi je všeč. In izpolnjuje tudi mojo dušo."

Na prodaj je 21 Achenbachovih platen. Foto: YouTube
Na prodaj je 21 Achenbachovih platen. Foto: YouTube

Achenbach, ki je bil zaradi goljufije za zapahi med marcem 2015 in junijem 2018, je ravno med prestajanjem kazni začel slikati. Zdaj upa tudi na to, da bo vrednost njegovih del rasla. "Potem bom lahko nekega dne s temi slikami zmanjšal svoje dolgove." In teh ima veliko.

Junija mu je višje deželno sodišče v Düsseldorfu naložilo, da družini Bertholda Albrechta, pokojnega dediča verige prodajaln Aldi, izplača 16,1 milijona evrov. Albrechta je namreč s skritimi cenovnimi pribitki ogoljufal pri nakupu umetniških del in starodobnikov.

Tudi želja po odpuščanju in priznanju
Za začetek pa se torej vendarle načrtuje, da bo šel denar za dobrodelne namene. Kot prvo ga bo deležno združenje Kultur ohne Grenzen - Culture without borders (Kultura brez meja) s sedežem v Kaarstu pri Düsseldorfu.

Achenbach sicer priznava, da je delno na delu tudi želja po odpuščanju in priznanju. "Vendar menim, da je to legitimno," je še dodal.