Turčija je v zadnji politični krizi Madura odločno podprla. Foto: EPA
Turčija je v zadnji politični krizi Madura odločno podprla. Foto: EPA

BBC poroča, da je na Zahodu vse več sumov, da zlato, ki ga Venezuela izvozi v Turčijo, pravzaprav pristane v Iranu, kar bi kršilo ameriške sankcije, ki jih ZDA sicer izvajajo tako zoper Venezuelo kot Iran.

Venezuelsko trgovanje z zlatom s Turčijo je sicer v porastu. Lani je latinskoameriška država tja izvozila za skoraj 900 milijonov dolarjev neobdelanega zlata, ki naj bi ga Turčija obdelala in vrnila v Venezuelo. Kot piše BBC, pa ni podatkov, da je bilo zlato vrnjeno. Tako obstajajo sumi, da del zlata morda konča v Iranu.

Juan Guaidó je medtem zavrnil ponudbi predsednikov Mehike in Urugvaja za posredovanje med njim in venezuelskim predsednikom Madurom. Oba predsednika je pozval, naj bosta na pravi strani zgodovine. Nevtralnost njunih držav naj bi namreč pomenila, da sta Madurovi zaveznici.

Zahodne vlade zdaj na področju trgovanja z Venezuelo kot največjo skrb vidijo Turčijo, pred Rusijo in Združenimi arabskimi emirati. Tudi ti dve državi naj bi prejemali venezuelsko zlato.

Ameriški predsednik Donald Trump je podpisal izvršni ukaz, s katerim prepoveduje ameriškim državljanom, da z Venezuelo trgujejo z zlatom. Prepoved bi lahko ZDA razširile tudi na tretje strani, kot je Turčija. Oblasti v Ankari naj bi že prejele opozorilo, da so na tankem ledu, poroča BBC.

Ankara vztraja, da je njeno trgovanje s Caracasom v skladu z mednarodnimi pravili.

Politični odnosi med Turčijo in Venezuelo so po letu 2016 še tesnejši. Od takrat je tako venezuelski predsednik Nicolás Maduro štirikrat obiskal Turčijo, turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je Venezuelo obiskal enkrat. To je bil prvi obisk kakšnega turškega voditelja v Venezueli. Erdogan je tudi odločno podprl Madura, potem ko se je venezuelski opozicijski politik, predsednik narodne skupščine Juan Guaidó 23. januarja razglasil za začasnega predsednika države.

Venezuela prodaja zaloge zlata, saj zaradi sankcij peša prodaja nafte. Foto: EPA
Venezuela prodaja zaloge zlata, saj zaradi sankcij peša prodaja nafte. Foto: EPA

Venezuelsko zlato tudi v ZAE

Ker sankcije zoper Venezuelo močno omejujejo njeno prodajo nafte in državi zmanjšujejo prihodke, mora Caracas iskati druge načine za pridobivanje sredstev.

Reuters navaja neimenovanega višjega venezuelskega uslužbenca, ki je dejal, da bo v prihodnjih dneh Venezuela Združenim arabskim emiratom prodala 15 ton zlata v zameno za evre v gotovini. Caracas naj bi imel namen do februarja prodati skupno 29 ton zlata, ki je v trezorju venezuelske centralne banke, poroča Al Džazira.

Velika Britanija zadržuje venezuelsko zlato

Po podatkih centralne banke je imela Venezuela konec novembra 132 ton zlata, delno v svojem trezorju, delno pa v trezorju britanske centralne banke Bank of England. Ta sicer venezuelskim oblastem ne želi predati za 1,2 milijarde dolarjev venezuelskega zlata, ZDA pa jo celo pozivajo, naj zlato preda Guaidóju, je poročal ruski portal rt.com.