Nekdanja pomočnica producenta Mimi Haleyi trdi, da jo je Weinstein leta 2006 v njegovem stanovanju v newyorškem Sohu prisilil v oralni spolni odnos, druga neidentificirana ženska pa trdi, da jo je leta 2013 posilil v hotelski sobi v New Yorku. To sta dva primera, pri katerih mora tožilstvo poroti dokazati krivdo zunaj razumnega dvoma. Foto: EPA
Nekdanja pomočnica producenta Mimi Haleyi trdi, da jo je Weinstein leta 2006 v njegovem stanovanju v newyorškem Sohu prisilil v oralni spolni odnos, druga neidentificirana ženska pa trdi, da jo je leta 2013 posilil v hotelski sobi v New Yorku. To sta dva primera, pri katerih mora tožilstvo poroti dokazati krivdo zunaj razumnega dvoma. Foto: EPA

67-letni filmski producent Weinstein se je sprehodil po stopnicah od limuzine do sodišča s hoduljo, ker ga še vedno boli križ po nedavni operaciji. Na drugi strani ceste so se zbrale njegove domnevne žrtve in protestniki, Weinstein jim ni privoščil niti pogleda. Med njimi so bile Rosanna Arquette, Dominique Huett in Rose McGowan, fotomodela Paula Williams in Louise Godbold ter igralka in novinarka Lauren Sivan.

Weinstein, ki je na vrhuncu kariere do oskarjevskega uspeha privedel filme, kot sta bila Zaljubljeni Shakespeare in Angleški pacient, se je izrekel za nedolžnega v vseh petih točkah obtožnice. Med drugim je obtožen, da je leta 2013 neko žensko posilil v hotelski sobi v New Yorku in da je leta 2006 drugo žensko prisilil v oralni spolni odnos.

Italijanska igralka Asia Argento trdi, da jo je Harvey Weinstein posilil, ko je bila stara 21 let. Povabil jo je na zabavo, ki se je izkazala za intimno srečanje v hotelski sobi, kjer jo je prisilil v oralni spolni odnos. Po lastnih besedah je pozneje občudila globok občutek krivde, ker se ji ni uspelo ubraniti. Pozneje je z njim ostala v spolnem razmerju, ker se je bala, da bo v nasprotnem primeru uničil njeno kariero.
Italijanska igralka Asia Argento trdi, da jo je Harvey Weinstein posilil, ko je bila stara 21 let. Povabil jo je na zabavo, ki se je izkazala za intimno srečanje v hotelski sobi, kjer jo je prisilil v oralni spolni odnos. Po lastnih besedah je pozneje občudila globok občutek krivde, ker se ji ni uspelo ubraniti. Pozneje je z njim ostala v spolnem razmerju, ker se je bala, da bo v nasprotnem primeru uničil njeno kariero. "Po posilstvu je zmagal," je povedala za New Yorker. Foto: AP

Najbolj resna obtožba je obtožba "plenilskega spolnega napada"; če bodo v tej točki na sodišču odločili, da je kriv, bi lahko preživel preostanek življenja za zapahi.

V znamenju prepirov tožilcev in odvetnikov
Uvodni del postopka je minil v znamenju prepirov tožilcev in odvetnikov glede postopkovnih vprašanj, izbira porote, ki naj bi trajala več kot teden dni, pa se bo začela v torek. Weinstein je po nekaj urah že lahko zapustil sodišče. Odvetnica Donna Rotunno je zahtevala, da naj porotnike po izbiri med trajanjem procesa nekje izolirajo, kar je sodnik James Burke zavrnil.

"V tej veliki državi je človek nedolžen, dokler mu ni dokazana krivda," je novinarjem povedala Rotunnova, ki jo je tožilka Joan Illuzzi napadla, da ponižuje priče v izjavah za medije. Rotunnova je odvrnila, da ni nikogar poniževala, sodnik pa je obema stranema priporočil, naj pustita priče pri miru in ne govorita o njih v javnosti, ni pa uvedel prepovedi dajanja izjav medijem.

Sojenje Weinsteinu bo verjetno eden najodmevnejših procesov tega stoletja, saj je – vsaj posredno – vpletena tudi cela plejada uglednih hollywoodskih ljudi. Med njimi je tudi več kot 80 žensk, ki so Weinsteina obtožile nadlegovanja in zlorab, ki so se vlekle več desetletij; med njimi so Rosanna Arquette, Ashley Judd, Rose McGowan in Gwyneth Paltrow. Primer bo zelo pomemben precedens za številne posameznice v različnih panogah, ki so bile žrtve spolnega nadlegovanja na delovnem mestu. Zanje je gibanje #MeToo, ki se je leta 2017 začelo prav s serijo obtožb na Weinsteinov račun, gonilo napredka in sprememb. Izid sojenja bo zanje pomenil potrditev ali pa spregledanost njihovega boja.

Pred sodiščem so se zbrale Rosanna Arquette, Dominique Huett in Rose McGowan (na fotografiji v sredini), fotomodela Paula Williams (levo) in Louise Godbold ter igralka in novinarka Lauren Sivan (desno). Foto: EPA
Pred sodiščem so se zbrale Rosanna Arquette, Dominique Huett in Rose McGowan (na fotografiji v sredini), fotomodela Paula Williams (levo) in Louise Godbold ter igralka in novinarka Lauren Sivan (desno). Foto: EPA

Pirova zmaga v civilni tožbi
Največ je seveda na kocki za Weinsteina samega. V dveh letih, odkar sta New York Times in New Yorker objavila prva pričanja o njegovih zločinih, je bilo njegovi karieri povzročeno veliko škode, a številne zasebne tožbe proti njemu še niso imele resnih posledic. Prejšnji mesec je dosegel poravnavo za 25 milijonov dolarjev; šlo je za primere več kot 30 žensk. A to je bila pirova zmaga: mnogi so bili šokirani, da dogovor Weinsteina ni obvezal k priznanju kakršne koli krivde, teh 25 milijonov dolarjev pa prav tako ni prišlo iz njegovega osebnega premoženja.

Leta 2018 so svoj simbolični trenutek na podelitvi oskarjev dobile tri igralke, ki so javno razkrile svoje obtožbe na račun Weinsteina: Ashley Judd, Annabella Sciorra in Salma Hayek. Foto: Reuters
Leta 2018 so svoj simbolični trenutek na podelitvi oskarjev dobile tri igralke, ki so javno razkrile svoje obtožbe na račun Weinsteina: Ashley Judd, Annabella Sciorra in Salma Hayek. Foto: Reuters
Gwyneth Paltrow je bila stara 22 let, ko je bila izbrana za glavno vlogo v Zaljubljenem Shakespearu. Za The New York Times je povedala, da jo je Weinsten dal poklicati v svojo hotelsko sobo, kjer jo je prosil za masažo. Zahtevo je zavrnila, a jo je bilo po njenih besedah groza. Vse skupaj je povedala takratnemu partnerju Bradu Pittu, ki je Weinsteinu zagrozil z nasiljem. Producent je pozneje igralko posvaril, da o incidentu ne sme govoriti z nikomer.
Gwyneth Paltrow je bila stara 22 let, ko je bila izbrana za glavno vlogo v Zaljubljenem Shakespearu. Za The New York Times je povedala, da jo je Weinsten dal poklicati v svojo hotelsko sobo, kjer jo je prosil za masažo. Zahtevo je zavrnila, a jo je bilo po njenih besedah groza. Vse skupaj je povedala takratnemu partnerju Bradu Pittu, ki je Weinsteinu zagrozil z nasiljem. Producent je pozneje igralko posvaril, da o incidentu ne sme govoriti z nikomer. "Pričakovalo se je, da bom varovala skrivnost. Mislila sem, da me bo odpustil." Foto: Reuters

Najnevarnejša za producenta je torej obtožba plenilskega spolnega napada. Če mu hočejo dokazati krivdo, bo moralo tožilstvo prikazati vzorec spolnih zločinov, ki se je ponavljal več let. Sodnik James Burke je že odločil, da bo v sodni dvorani v tem kontekstu dovolil pričanje treh dodatnih prič. Med njimi je igralka Annabella Sciorra, ki trdi, da jo je Weinstein leta 1993 napadel v njenem stanovanju. Temu incidentu je sicer že potekel rok zastaranja in Weinstein zaradi njega ne more biti obsojen, lahko pa ga tožilstvo uporabi kot ponazoritev njegove dolgoletne prakse spolnih zločinov.

Prvi korak sojenja bo izbiranje članov porote – ta proces lahko traja tudi do dva tedna in za javnost ni zanimiv, čeprav ima lahko zelo velik vpliv za strategiji obrambe in tožilstva.

Strategije tožilstva in obrambe
Weinsteinova obramba je – sicer neuspešno – skušala doseči, da bi sojenje premaknili iz zvezne države New York, češ da "medijska prestolnica Amerike" njihovemu varovancu, ki je bil v medijih prikazan skrajno negativno, ne bo mogla zagotoviti poštenega sojenja. Zdaj bodo ti odvetniki skušali iz porote izločiti vsakega kandidata, ki bi izrazil kakršna koli maščevalna čustva do Weinsteina ali "preveliko" solidarnost z gibanjem #MeToo.

Tožilstvo bo medtem potencialne porotnike "preverjalo" na družbenih omrežjih in v spletnih komentarjih ter skušalo izločiti vse, ki so razglašali, da je šlo gibanje #MeToo "že predaleč" in da moške izpostavlja lažnim obtožbam. Vsaka od obeh strani lahko odstrani največ tri porotnike brez kakršne koli obrazložitve.

Ena od tem razprave bodo prav gotovo tudi kariere in premoženje, ki jih je Weinstein pomagal ustvariti. Relevantno vprašanje bo, kako visoka je bila cena, ki so jo bile nekatere igralke prisiljene plačati za zaposlitev in promocijo svojih projektov.

Neizrečeni slon v sodni dvorani bo Weinsteinova (nekdanja) veličina – status, ki ga je užival kot eden od novodobnih titanov filmske industrije. Produkcijsko podjetje Miramax (pozneje Weinstein Company), ki ga je ustanovil z bratom Bobom, ima v svojem katalogu celo vrsto kultnih filmov, kot so Šund, Seks, laži in videotrakovi, Tolpe New Yorka in Dobri Will Hunting.

Sojenje obenem še na Zahodni obali
Kmalu po začetku sojenja v New Yorku je bila danes vložena obtožnica proti Weinsteinu zaradi posilstva in spolnega napada na dve ženski v Los Angelesu leta 2013. Weinstein naj bi februarja 2013 v hotelu posilil žensko, nato pa naslednji dan spolno napadel še drugo žensko na Beverly Hillsu. Ena od teh žensk naj bi bila tudi priča v newyorškem procesu.

Obtožnica v Los Angelesu pomeni, da zapor za Weinsteina ne bo izključen, tudi če bo v New Yorku spoznan za nedolžnega. Po koncu sojenja v New Yorku bodo namreč tožilci v Los Angelesu zahtevali njegovo izročitev za nov sodni proces.

Začelo se je sojenje Harveyju Weinsteinu