Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters

20 poškodovanih koal, katerih habitati so popolnoma izgoreli – osem koal je iz naravnega rezervata Tidbinbilla v bližini Canberre, 12 pa iz približno sto kilometrov oddaljenega rezervata Two Thumbs in okolice –, je vsaj začasno bivališče našlo v zgradbi avstralske narodne univerze v Canberri.

Tam zanje skrbijo kot v hotelu s petimi zvezdicami, oskrbujejo jih z njihovo najljubšo hrano: evkaliptusom in vodo, na voljo pa so jim tudi odeje, na katerih spijo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Med gosti petzvezdičnega hotela za koale, kot so ga poimenovali oskrbniki, je tudi samička Ash, ki je stara od dve do tri leta. Njena dlaka je ožgana, v požaru pa si je poškodovala tudi desno oko. Poleg nje leži samec Ian, ki so ga poimenovali po pilotu letala za gašenje, ki je umrl v strmoglavljenju letala. "Zmeden je, odkar smo ga našli," je povedala ena od oskrbnic.

Na univerzo prihaja vse več koal, je za Reuters povedala Karen Ford, raziskovalka na univerzi in strokovnjakinja za prehrano koal. Dodala je, da bodo koale ostale pri njih v oskrbi, upajo pa, da se bodo lahko kmalu vrnile v divjino, kjer bodo morale najti nov dom.