Razmere v letalski industriji se bodo po pričakovanjih normalizirale šele naslednje leto. Foto: EPA
Razmere v letalski industriji se bodo po pričakovanjih normalizirale šele naslednje leto. Foto: EPA

Napad virusa na človeška pljuča rešuje pljuča Zemlje, bi lahko zapisali. Nasa je pred dnevi sporočila, da satelitski posnetki kažejo dramatičen upad stopnje onesnaženosti nad Kitajsko, kar gre delno pripisati upočasnitvi gospodarstva zaradi ukrepov ob izbruhu novega koronavirusa. O izboljšanju stanja morja poročajo tudi iz Benetk.

Dve tretjini manj zračnih poletov

Vendar pa se je poleg ustavitve industrije ustavil tudi letalski promet. Evropska organizacija za varnost v letalskem prometu Eurocontrol je zaznala kar dve tretjini manj poletov v zračnem prostoru, ki ga nadzoruje 41 držav članic.

Satelitski posnetki zmanjšanja onesaženosti območja nad Vuhanom na Kitajskem, kjer je decembra lani izbruhnil novi koronavirus. Foto: Nasa
Satelitski posnetki zmanjšanja onesaženosti območja nad Vuhanom na Kitajskem, kjer je decembra lani izbruhnil novi koronavirus. Foto: Nasa

V primerjavi s 25. marcem lani so številke še bolj dramatične, poleti so se zmanjšali za 77 odstotkov, poroča portal Deutsche Welle (DW).

Eurocontrol je novembra lani v povprečju zaznal 27.000 poletov na dan čez Evropo; januarja, pred izbruhom pandemije, pa 25.000 na dan.

Razmere se bodo izboljšale naslednje leto, po recesiji

Mednarodno združenje za letalski promet (IATA) pri rezervacijah letalskih vozovnic za april letos napoveduje 40-odstotni upad, 44 odstotkov manj prihodka in 1,1 milijona odpovedi letalskih poletov do 30. junija letos. To pomeni, da bodo letalske družbe zaradi pandemije koronavirusa letos ob 252 milijard dolarjev prihodka – prvotna ocena škode je bila 113 milijard dolarjev.

Kot je povedal prvi finančnik združenja IATA Brian Pearce, se bodo razmere v letalski industriji po pričakovanjih izboljšale naslednje leto, a bo izboljšanje stanja upočasnila še recesija, ki bo sledila pandemiji.

Sorodna novica Virus ustavlja misijo na Luno in slovenska satelita, pa še zmanjšuje onesnaževanje

Bodo sledila odpuščanja?

Ti podatki za letalsko industrijo v Evropi so še slabši kot tisti iz leta 2010, ko je na Islandiji izbruhnil ognjenik Eyjafjallajokull in je bilo v osmih dneh odpovedanih 48 odstotkov vseh poletov, kar je občutilo okoli 10 milijonov potnikov.

"Takoj zdaj potrebujemo velike, hitre in učinkovite ukrepe," je dejal direktor Mednarodnega združenja letalskih prevoznikov IATA Alexandre de Juniac, pri čemer je imel v mislih kar 2,7 milijona delovnih mest v letalskem sektorju po vsem svetu. Seveda pa so najbolj ogrožena delovna mesta v evropskih letalskih družbah.

Moskva s petkom odpoveduje mednarodne polete

Zaradi varnosti zaposlenih in potnikov bosta svoje polete začasno ustavili tudi letališči v Franciji in Združenem kraljestvu, Pariz Orly in London City. Vse mednarodne polete bo s petkom prizemljila tudi Rusija, še vedno pa bo izvajala mednarodne polete, s katerimi bo v domovino vrnila svoje državljane v tujini.

Številna mednarodna letališča imajo odpovedane polete. Foto: EPA
Številna mednarodna letališča imajo odpovedane polete. Foto: EPA

Moskva se je odločila za ukrep, potem ko so imeli v enem dnevu izjemno veliko število okužb, tako je uradna številka okuženih nekaj več kot 800, dva okužena sta umrla. Ruski predsednik Vladimir Putin je zato napovedal ukrepe, kot jih izvajamo že Evropi, od dela na daljavo do samoizolacije in socialne distance do zaprtja trgovin in nakupovalnih centrov, izvzemši tiste z najnujnejšimi živili in lekarne.

Zaskrbljenost tudi v Nemčiji

Nemški minister za transport Andreas Scheuer je medtem opozoril, da bo ves letalski sektor doživel korenito transformacijo. "Poglejte katere letalske družbe so prizemljene. To je zelo zaskrbljujoče," je dejal in pozval, da bodo v prihodnosti kljub moči nemškega letalskega sektorja potrebovali zaveze na evropski ravni.

Od 16. marca prepoved zračnih prevozov v Sloveniji

Več evropskih letališč je že pred dnevi ukinilo polete z državami žarišč, kot so Južna Koreja, Kitajska, Italija, Španija, Iran in Švica. V okviru ukrepov je tudi slovenska vlada 16. marca izdala odlok o prepovedi opravljanja zračnih prevozov v Sloveniji. Prepoved velja za potniški promet, izjemoma so dovoljeni poleti za humanitarne namene, vračanje slovenskih državljanov iz tujine oziroma druge nujne primere.

Kitajska z manj poleti

Tudi Kitajska bo drastično omejila mednarodne letalske povezave in na tak način skušala zajeziti število novih okužb z novim koronavirusom iz tujine, so sporočile kitajske oblasti za civilno letalstvo.

Iz Kitajske bo tako vzpostavljena samo ena letalska povezava na teden v vsako od držav. Prav tako bodo mednarodne letalske družbe dobile dovoljenje zgolj za eno povezavo. Uvedli so tudi omejitve za število potnikov na letalih, ki letijo iz in na Kitajsko. Na letalih naj bi jih bilo samo 75 odstotkov od polnih zmogljivosti.

Za ta teden je bilo skupno napovedanih 1073 povratnih mednarodnih potniških letov na Kitajsko.