Donald Trump je po tednih izolacije v Beli hiši obiskal tovarno zaščitnih mask v Phoenixu. Foto: Reuters
Donald Trump je po tednih izolacije v Beli hiši obiskal tovarno zaščitnih mask v Phoenixu. Foto: Reuters

"Mike Pence in delovna skupina sta opravila odlično delo, zdaj pa iščemo drugačen način, ki je povezan z varnostjo in odpiranjem, za kar bomo verjetno ustanovili novo skupino," je dejal Trump med obiskom tovarne, ki izdeluje zaščitne maske v Arizoni, poroča BBC. Na vprašanje, ali je misija opravljena, je ameriški predsednik odgovoril: "Ne še, opravljena bo, ko bo krize konec."

Anketa medija Axios in inštituta Ipsos ugotavlja, da pandemiji ni uspelo poenotiti Američanov, kot se je to dogajalo med drugimi naravnimi in človeškimi katastrofami do zdaj. V bistvu jih je politično še bolj razdelila, pri čemer republikanci dvomijo o resnosti pandemije, demokrati pa podpirajo ukrepe za njeno zajezitev.

Od konca marca, ko je zvezni vladi po anketi Axios-Ipsos zaupalo 53 odstotkov Američanov, ji zdaj zaupa le še 38 odstotkov. Zaupanje demokratov je v tem času padlo z 42 na 25 odstotkov, republikancev s 74 na 61 odstotkov, neodvisnih pa s 47 na 33 odstotkov.

Kritiki so predsednika obtožili, da žrtvuje javno zdravje, da bi znova zagnal ameriško gospodarstvo pred letošnjimi volitvami. "Ne pravim, da je vse popolno, in seveda bodo nekateri ljudje prizadeti. Nekatere bo to zelo prizadelo, ampak državo moramo znova zagnati, in to kmalu." Trump je dodal, da bosta, tako kot drugi strokovnjaki s tega področja, Deborah Brix in Anthony Fauci še naprej sodelovala pri prizadevanjih v boju proti novemu koronavirusu.

Število potrjenih novih okužb v ZDA je zdaj okoli 20.000 dnevno, na dan pa za posledicami covida-19 umre še vedno več kot 1000 bolnikov. Po podatkih Univerze Johna Hopkinsa so v ZDA do zdaj zaznali več kot 1,2 milijona okužb, novi koronavirus pa je terjal 71.000 žrtev.

Po ZDA posamezni guvernerji odpravljajo ukrepe proti koronavirusu, ki so jih začeli uvajati marca z ukazi prebivalstvu, naj ostane doma, in zapiranjem poslov. Vsaka država to dela po svoje, znanstveniki pa še naprej svarijo, da bo odpravljanje ukrepov pripeljalo do naraščanja okužb.

Okužbe, smrti in hospitalizacije medtem v najbolj prizadeti državi New York upadajo. Guverner Andrew Cuomo ohranja ukrepe. V državi je 321.000 okuženih, umrlo pa je 25.000 bolnikov. V ponedeljek je za covidom-19 umrlo 230 ljudi, število novih hospitalizacij je padlo na 659, skupaj jih je trenutno 9600.