Po arheološkem najdišču, ki ga je lani obiskalo skoraj štiri milijone ljudi, se je prvi dan sprehajalo več novinarjev in vodnikov kot turistov.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Vodnica Valentina Raffone, ki na najdišču dela že več kot 20 let, je dejala, da obstaja "občutek praznine, žalosti, kot po izbruhu". "Tu smo samo vodniki in novinarji," je dejala 48-letnica in pokazala na približno 35 vodnikov, ki so brezciljno postopali okoli vhoda.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Računajo na italijanske turiste
Ostaline nekdanjega rimskega trgovskega mesta so bile prenovljene tik pred zaprtjem zaradi novega koronavirusa, tako da jih v resnici še ni imelo priložnost videti veliko ljudi. Ker tujim turistom potovanja po Italiji niso dovoljena do junija, bo v teh dneh tako tudi ostalo. V arheološkem muzeju upajo, da ga bodo za zdaj obiskali vsaj italijanski turisti.

Za obiskovalce so pripravili predpisano pot, do 9. junija pa bodo uredili še dodatno. Cena vstopnic bo pet evrov, a si jih bodo obiskovalci morali vnaprej rezervirati. Prav tako bodo ob vstopu z merilniki preverjali njihovo temperaturo.

"Fantastične so, resnično vredne čakanja"
Med prvimi redkimi obiskovalci je bil par iz ameriškega mesta Detroit, ki si je ruševine želel obiskati že pred zaprtjem države, a niso bile več na ogled javnosti. V času zaprtja je par prebival v bližnji nastanitvi. "Minili so skoraj trije meseci," je dejal Marvin Hewson, ki je v tem času ženo veliko časa preživel ob gledanju ruševin od zunaj. "Fantastične so, resnično vredne čakanja, da nama jih je uspelo videti od blizu," je poudarila njegova žena Colleen.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Najdišče, ki se je ohranilo predvsem po zaslugi za mesto usodnega izbruha Vezuva leta 79, je ravno pred uvedbo praznovalo zaključek dolge, 104 milijone evrov vredne obnove, ko je pandemija prizadela Italijo in marca zaprla muzeje in druga kulturna prizorišča.

Novi zakladi so bili pred zaprtjem na ogled le malo turistom, med njimi starodavne freske in stoletja stare talne ploščice v Hiši ljubimcev, dvonadstropen dom, ki je bil javnosti nedostopen vse od potresa leta 1980, in Hiša sadovnjakov s podrobnimi freskami sadnih dreves in ptic.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Nov odkritje freske gladiatorja
Na stenah stavbe, v kateri naj bi bili nastanjeni bojevniki in prostitutke, so arheologi oktobra odkrili slikovito fresko gladiatorja v bojnem oklepu ob krvavečem nasprotniku.

Odprtje Pompejev