"Všeč mi je, da sem popolnoma svoboden, popolnoma neracionalen in brez zahteve po utemeljitvi za to, kar rad počnem," je nekoč dejal Christo. "Ne bom se odrekel niti enemu centimetru svobode v zameno za kar koli." Foto: EPA

Christo je umrl v nedeljo v New Yorku v 85. letu starosti. Njegova smrt po pisanju francoske tiskovne agencije AFP ne bo zaustavila izvedbe projekta, za katerega je Christo idejo dobil že leta 1961, ko je Slavolok zmage opazoval skozi okno majhne spalnice v francoski prestolnici.

Sorodna novica Umrl je Christo, umetnik oblačenja zgradb in skulptur

"Christo je že pred smrtjo svoje žene Jeanne-Claude leta 2009 izrazil željo, da se projekt izpelje, tudi če bosta medtem oba umrla," je povedala vodja projekta Laure Martin.

25.000 kvadratnih metrov umetne tkanine
V Christovem načrtu se bo preobleka tesno prilegala obliki slavoloka. Zanjo bodo uporabili 25.000 kvadratnih metrov umetne tkanine, ki jo bo mogoče reciklirati. Uporabili bodo tudi 7000 metrov rdeče vrvi.

Svetovno znani spomenik naj bi bil s tkanino zakrit že med 18. septembrom in 3. oktobrom letos, a se je izvedba projekta zaradi pandemije novega koronavirusa zdaj premaknila v isti termin, a leta 2021.

"Projekt poteka. Instalacijo bomo začeli postavljati 15. julija, popolnoma bo odstranjena 31. oktobra 2021," je še povedala Laure Martin.

Projekt oblačenja Slavoloka zmage bi sovpadal z retrospektivno razstavo v pariškem Centru Pompidou, če bi ga izpeljali letos. Pripravljajo namreč postavitev, ki se osredotoča na življenje Christa in Jeanne-Claude v Parizu med letoma 1958 in 1964 in tudi na projekt oblačenja pariškega mostu Pont-Neuf leta 1985. Na ogled bo od 1. julija do 19. oktobra.

V Parizu je leta 1958 spoznal Jeanne-Claude Denat de Guillebon. Rodila sta se istega dne (13. junija) istega leta (1935) in po njegovih besedah ​​
V Parizu je leta 1958 spoznal Jeanne-Claude Denat de Guillebon. Rodila sta se istega dne (13. junija) istega leta (1935) in po njegovih besedah ​​"v istem trenutku", postala sta partnerja v življenju in umetnosti. Foto: EPA

Tudi posthumni projekt bo, kot drugi Christovi projekti, v celoti financiran s prihodki od prodaje njegovih risb, osnutkov in modelov.

Christo Vladimirov Javacheff, ki bi 85 let dopolnil 13. junija, je študiral na Akademiji za likovno umetnost v Sofiji. Bolgarijo je zapustil v času komunizma leta 1958 in se odtlej nikoli ni vrnil. Leta 1957 se je preselil v Prago, nato na Dunaj, nato v Ženevo. V Parizu je leta 1958 spoznal Jeanne-Claude Denat de Guillebon. Rodila sta se istega dne (13. junija) istega leta (1935) in po njegovih besedah ​​"v istem trenutku", postala sta partnerja v življenju in umetnosti. Med njunimi najbolj znanimi projekti so oblačenje Reichstaga v Berlinu in mostu Pont-Neuf v Parizu ter projekt Vrata v newyorškem Centralnem parku.