Maraton Franja, najbolj množična kolesarska prireditev v Sloveniji, bo letos 5. in 6. septembra. Foto: BoBo
Maraton Franja, najbolj množična kolesarska prireditev v Sloveniji, bo letos 5. in 6. septembra. Foto: BoBo

"Pandemija se je na srečo v Sloveniji umirila, družabno življenje in športni dogodki se počasi vračajo, partnerji in pokrovitelji Franje pa so v večini, čeprav v zmanjšanem obsegu, ostali zvesti in naklonjeni letošnji izvedbi Franje," so povedali organizatorji, ki niso obupali, potem ko je bilo jasno, da v klasičnem terminu (12.–14. junija) Franje zaradi novega koronavirusa ne bo.

39. maraton Franja bo sicer nekoliko okrnjen, saj ne bo vožnje na kronometer, ki je v zadnjih letih štela za državno prvenstvo. V soboto, 5. septembra, bodo na sporedu barjanka, družinski maraton in otroška preizkušnja. Starti omenjenih preizkušenj bodo na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Glavno dogajanje bo v nedeljo, 6. septembra, ko bosta na sporedu mala in velika Franja s startom in ciljem v BTC-ju.

Prejšnji konec tedna, ko bi morala po prvotnem načrtu potekati 39. izvedba Maratona Franje, je bilo na trasi vseeno živahno, saj so na njej kolesarili številni rekreativni kolesarji. KD Rog je pripravil čistilno akcijo: Očistimo trase maratona Franja, ki se je je udeležilo več kot 200 članov kluba in njihovih družinskih članov, ki so na prav poseben način – s kolesi –, očistili več kot 300 kilometrov tras.

Akciji sta se na trasi barjanke pridružila tudi zmagovalec Franje 2018 Alexander Steffens in olimpijec, judoist Sašo Jereb.