Chadwick Boseman (29. 11. 1976‒28. 8. 2020). Foto: Reuters
Chadwick Boseman (29. 11. 1976‒28. 8. 2020). Foto: Reuters

Chadwick Boseman, ki se je še pred vlogo v Marvelovem blockbusterju proslavil z upodobitvama dveh legendarnih temnopoltih Američanov, igralca bejzbola Jackieja Robinsona in glasbenika Jamesa Browna, je umrl na svojem domu v Los Angelesu, obkrožen z najbližjimi, je sporočila njegova predstavnica za odnose z javnostmi Nicki Fioravante.

Bosemanu so raka na debelem črevesu v tretjem stadiju diagnosticirali pred štirimi leti, a o tem ni javno govoril. Letos se mu je stanje poslabšalo, rak je namreč napredoval v četrti stadij, so še pojasnili v sporočilu, objavljenem na Facebooku in Twitterju.

Sorodna novica Črni panter

"Kot pravi borec je Chadwick vztrajal in vmes posnel tudi filme, ki so vam tako pri srcu," je v izjavi za javnost zapisala njegova družina in dodala, da so vsi njegovi najbolj prepoznavni liki nastali "med številnimi kemoterapijami in operacijami". "Največja čast zanj je bila, da je lahko v Črnem panterju oživil kralja T'Challo," so zapisali v sporočilu za javnost.

V igralske vode se je Boseman, ki si je sicer želel postati režiser in scenarist, podal leta 2003. Najprej je dobival manjše vloge v televizijskih serijah, nato pa je leta 2013 sledil velik preboj z upodobitvijo igralca bejzbola Jackieja Robinsona v filmu 42. Leto pozneje je oživil še enega legendarnega temnopoltega Američana, Jamesa Browna v biografskem muzikalu Get on Up.

Nato je dobil vlogo Črnega panterja oz. kralja izmišljene afriške države Wakanda T'Challe in podpisal pogodbo o sodelovanju pri petih Marvelovih filmih, vključno z osrednjim, Črni panter, ki je premiero doživel januarja 2018. Nazadnje je sodeloval pri Netflixovem filmu Spika Leeja Da 5 Bloods, ki je bil premierno predvajan junija letos.

Sožalje njegovi družini in šok ob njegovi smrti so na družbenih omrežjih že izrazili številni njegovi igralski kolegi.