Goran Dragić je bil najkoristnejši igralec evropskega prvenstva pred tremi leti. V primeru zmage Miamija proti Lakersom bi bil v najožjem izboru tudi za MVP-ja končnice. Foto: Reuters
Goran Dragić je bil najkoristnejši igralec evropskega prvenstva pred tremi leti. V primeru zmage Miamija proti Lakersom bi bil v najožjem izboru tudi za MVP-ja končnice. Foto: Reuters

V mesecu, ko je s Slovenijo postal evropski prvak, je 34-letni zmaj iz Kosez prikazal morda celo najboljšo igro v karieri. Z 20,9 točke na tekmo je bil prvi strelec Vročice v končnici, še pomembnejša pa je bila njegova vloga veterana, v kateri je bil s svojimi izkušnjami poveljnik in podaljšana roka trenerja Erika Spoelstre na parketu. Kemija, ki se je ustvarila v mehurčku Orlanda, je Miami popeljala do finala, v katerem ga pred sezono ni videl pravzaprav nihče.

Uresničena več kot desetletje dolga želja
"Naša ekipa ima pravo kemijo na parketu in tudi zunaj dvorane. Vsak večer nekdo preseneti," je po izločitvi Bostona recept raznovrstnosti Vročice na novinarski konferenci razlagal Dragić. "Tokrat smo nadzorovali potek tekme, obramba je bila precej boljša kot na peti tekmi. Zelo sem čustven, dolgo sem čakal na finale. 11 ali 12 let sem razmišljal o tem. To je res velik trenutek in komaj čakam, da se finale začne," je povedal MVP evropskega prvenstva pred tremi leti.

Sorodna novica Miami z izjemno zadnjo četrtino izločil Boston - Dragić prvič v finalu

Težka primerjava z zlato medaljo na EP-ju
17. septembra 2017 je Slovenija na njegovih krilih pokorila Evropo, zdaj ga od košarkarskega svetega grala loči le še serija z LA Lakersi na čelu z LeBronom Jamesom in Anthonyjem Davisom. "Težko je primerjati evropsko prvenstvo in finale Lige NBA. V Carigradu je bilo ogromno Slovencev. To je bil prav poseben trenutek. Vsekakor je danes eden izmed največjih trenutkov moje kariere. Želim uživati v trenutku in se pripraviti za finale," je dodal Dragić, ki uživa v Orlandu, saj ni potovanj in to je velika prednost za izkušene igralce.

Prvi organizator igre na Vzhodu
Še posebej je pohvalil Adebaya, ki je pod košem neustavljiv v letošnji končnici. "Adebayo je veliko delal z Alonzom Mourningom in Udonisom Haslemom. Vsako sezono je napredoval in zdaj je naš vodja na parketu. Z Butlerjem sta bila izjemna v tej seriji. Vsi drugi smo jima sledili," je na vsa usta hvalil soigralca in sebe potisnil v drugi plan. Neupravičeno, na 15 tekmah v letošnji končnici je bil Dragić glaven, najboljši organizator igre Vzhodne konference.

Riley izpolnil obljubo
Dragić je prišel v Miami 19. februarja 2015 iz Phoenixa. Legendarni predsednik Pat Riley in trener Spoelstra sta mu zagotovila, da bo ekipa konkurenčna. Vse do mehurčka v Orlandu ni bilo tako. "Pred šestimi leti sva s Patom Rileyjem zagotovila Dragiću, da bomo imeli konkurenčno ekipo. Nekaj časa je trajalo, da smo sestavili močno moštvo. Ključen je bil obisk pri Butlerju junija lani. Že po 20 minutah smo se ujeli v vseh pogledih. Pet minut po koncu večerje je Jimmy rekel, da bo prišel k nam. Sredi sezone smo v menjavi igralcev dobili še Iguodalo. Zdaj imamo prav posebno ekipo," je razlagal Spoelstra, ki se je spomnil, da je minilo točno leto dni od predstavitve Butlerja v dresu Miamija.

Ščepec ostrostrelske začimbe
Toda Butler ni bil edina okrepitev Miamija. Pod radarjem so v ekipo prišli novinca Tyler Herro in Kendrick Nunn ter Duncan Robinson, ki so na South Beach prinesli prepotrebno ostrostrelsko noto. Nevarnost pri Miamiju grozi z vseh položajev, v obrambi pa ogromno težav nasprotniku povzroča conska obramba, specialiteta trenerja Erika Spoelstre.

Dragić lahko postane četrti Slovenec s prstanom v Ligi NBA

Ekipa, ki je prišla v veliki finale, nima niti enega ključnega igralca, izbranega na naboru, med prvo deseterico ‒ Herro (13. izbor nabora), Adebayo (14.), Butler (30.), Crowder (34.), Dragić (45.), Duncan Robinson (brez nabora).

Lakersi favoriti stavnic
Na stavnicah so Los Angeles Lakersi v finalu veliki favoriti. Na njihovo končno zmago je kvota zgolj 1,25, na uspeh Miamija 4,20. Toda Vročica ni bila favorit niti v seriji proti Milwaukeeju niti proti Bostonu. Bodo za konec padli še Jezerniki? Prva tekma bo v četrtek ob 3.00.

Miami bo četrti naslov lovil proti Lakersom