Padel in vstal. Foto: Reuters
Padel in vstal. Foto: Reuters

Okoli njega so se zbrali moštveni kolegi Jumba Visme in ga skušali potolažiti. V tistem trenutku ni pomagala prav nobena beseda. Dovolj je bila gesta, trepljaj roke. Primož Roglič je bil videti izgubljen, kot da bi tam sedel ure in ure ter premišljeval, kaj je šlo narobe.

Sorodna novica Roglič se je že na uvodu kot puščica izstrelil do rdeče majice

A Primož se je pobral in teden pozneje že stal na startu svetovnega prvenstva, kjer se je mojstrsko boril za medaljo. S šestim mestom je bil nadvse zadovoljen, a na koncu je bil deležen celo napadov, zakaj ni pomagal Belgijcu (sicer moštvenemu kolegu) Woutu van Aertu v boju za zlato. Včasih zna biti svet krivičen.

Njegov nepopustljivi in odločni značaj se je pokazal še eno nedeljo pozneje, ko je na dirki Liège–Bastogne–Liège zmago mojstrsko izmaknil svetovnemu prvaku Julianu Alaphilippu in s prvo zmago na spomenikih spet oplemenitil slovensko kolesarsko zgodovino. "No, pa sem vendarle nekaj zmagal," je komentiral razplet v skoraj ironično-brezbrižnem slogu. Kot da se je naključno znašel na najvišji stopnički. Kot da to zanj ne bi bila že 42. zmaga med profesionalci in ne bi bil že dolgo zacementiran na vrh UCI-jeve lestvice.

Podkast SOS-odmev

V njegovem glasu je ves čutiti občutek, da se mora dokazovati, da izbriše razočaranje, ki ga je v zadnjih dveh letih občutil ob razpletu glavnih dirk sezone – lanskemu Giru in letošnjem Touru. Čeprav Dirka po Španiji niti letos ni bila v njegovem prvotnem načrtu, jo zdaj spet vozi in spet ima odlične možnosti za končni uspeh. "Vuelta je kazenska ekspedicija," je zadnji grand tour sezone v podkastu SOS-odmev malce v šali opisal Martin Hvastija. Delodajalci so na koncu tisti, ki odločajo. Čeprav bi bil Primož v tem trenutku raje na toplem ob svoji družini, izpolnjuje svoje obveznosti.

Razplet dinamične prve etape je dokazal, da ima v nogah še vedno ogromno dinamita, v slušalkah sliši prave besede, ob sebi pa ima odlično ekipno podporo. Recept za uspeh. Kdo bi si mislil, da bo nekdanji smučarski skakalec na grand tourih nanizal osem etapnih zmag? Med aktivnimi kolesarji ima le 11 kolesarjev več etapnih zmag na tritedenskih dirkah.

KolesarTourGiroVueltaSkupaj
Mark Cavendish3015348
Andre Greipel117422
Peter Sagan121417
Alejandro Valverde411217
Chris Froome72514
Vincenzo Nibali67114
John Degenkolb111012
Philippe Gilbert13711
Tom Domoulin3429
Caleb Ewan5319
Elia Viviani1539
Primož Roglič3328

Opomba: Upoštevani so kolesarji, ki so na vsaki dirko dobili vsaj eno etapo.

Spet v rdečem! Foto: EPA
Spet v rdečem! Foto: EPA

Tisti zmedeni pogled z La Planche des Belles Filles mi gre res težko iz glave. Fotografije so kazale moža, ki je bil na tleh. Poražen. Brez moči. Izgubljen. A znal je hitro stopiti iz te slike in se vrniti v zmagovalne tirnice. Tako je tudi njegovo razmišljanje po torkovi zmagi: "Saj veste, gre za posebno Vuelto, niti ne vemo, kako daleč bomo prišli na njej. Osredotočeni smo na to, da zmagujemo, kolikor je mogoče." Izkoristiti vsako ponujeno priložnost. Razmišljanje prvaka.

Kako sem vendarle lahko dvomil o nekom, ki je že doživel kakšen bolj boleč padec, zamenjal šport in v lastnem potu našel primat v drugem športu? To nam dokazuje iz dneva v dan.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.