Dokumentarni portret Wroblewski skozi Wajdove oči iz leta 2015 je dolg 42 minut. Foto: Slovenska kinoteka
Dokumentarni portret Wroblewski skozi Wajdove oči iz leta 2015 je dolg 42 minut. Foto: Slovenska kinoteka
Sorodna novica Inventar nikoli izpraznjenih čakalnic: pogled v pozna dela Andrzeja Wroblewskega

Film Wroblewski skozi Wajdove oči spregovori o slikarju kot o posamezniku, ki se je soočal z izzivi svojega časa in v njem iskal mesto zase. Dokumentarec si boste lahko ogledali danes od 18.00 do 23.00 ure. (Do filma boste prišli s kodo kinoteka123).

Andrzej Wroblewski (1927-1957) je bil slikar, umetnostni zgodovinar in kritik, eden vodilnih predstavnikov povojne srednje- in vzhodnoevropske umetnosti. V času življenja ni veliko razstavljal, a med uspešnejše razstave je mogoče nedvomno uvrstiti njegovo samostojno razstavo del na papirju v Klubu Sindikata poljskih pisateljev v Varšavi leta 1956.

Razstavo je organiziral s prijatelji; med njimi je bil tudi režiser Wajda, s katerim sta sočasno študirala likovno umetnost na akademiji v Krakovu.

Življenje kot neskončno čakanje
Kinematografija je Wroblewskega močno zaznamovala. Med njegovimi nerealiziranimi deli je tudi osnutek scenarija za kratki film z naslovom Čakalnica, pri čemer je naslov v resnici ena od poglavitnih vsebin njegovega slikarstva, so zapisali v Moderni galeriji.

Kot so še zapisali, je bil Wroblewski tudi "kriv", da se je Wajda pozneje odločil za študij filma v Lodžu ter tako postal eden ključnih predstavnikov t. i. poljske šole.

V filmu Wajda o Wroblewskem govori kot o človeku, ki se je soočal z izzivi svojega časa in v njem iskal mesto zase. V Wajdovih očeh je bil slikar genij, ki se svoje genialnosti niti ni zavedal, prav tako pa je dolgo trajalo, da se je njegovega pomena začela zavedati strokovna in širša javnost.

Andrzej Wroblewski: Spremenitev ženske v stol II), n. d., gvaš na papirju. Foto: MSUM / zasebna zbirka.
Andrzej Wroblewski: Spremenitev ženske v stol II), n. d., gvaš na papirju. Foto: MSUM / zasebna zbirka.

Film je v poljskem jeziku z angleškimi podnapisi.

Moderna galerija je postavila zgodovinsko razstavo
Razstava Wroblewskega v Moderni galeriji z naslovom Čakalnica je prva mednarodna razstava tega poljskega slikarja, v celoti posvečena njegovemu potovanju po Jugoslaviji in njegovemu poznemu delu. Združuje približno 120 umetnikovih del.

Film Wroblewski skozi Wajdove oči Moderna galerija predstavlja v sodelovanju s Slovensko kinoteko in z Inštitutom Adam Mickiewicz.