Projekcija videa Andreja Molodkina. Foto: Fotopub
Projekcija videa Andreja Molodkina. Foto: Fotopub

Andrej Molodkin v svojem umetniškem projektu, ki ga je naslovil Bela hiša v krvi državljanov ZDA, s krvjo, ki so jo darovali ameriški državljani, napolni skulpturo Bele hiše iz pleksistekla, skozi katero projecira svetlobo.

Nedavni dogodki klicali po obuditvi projekta
Sicer je projekt začel razvijati že leta 2019 in je bil na začetku zamišljen kot opozorilo na grozote, ki se lahko zgodijo z Donaldom Trumpom na predsedniški funkciji. Nedavni napad na Kapitol pa je Molodkina spodbudil, da je to svoje delo znova obudil.

Projekcijo projekta Bela hiša v krvi državljanov ZDA si bo mogoče ob današnji inavguraciji 46. ameriškega predsednika med 18. in 20. uro ogledati na pročelju Fotopubovega projektnega prostora na Tivolski 44 v Ljubljani.

Sorodna novica Epidemija, varnostne grožnje, odsotnost Trumpa – inavguracija, kot je še ni bilo

V Washingtonu odpovedali razstavo
Načrtovano je bilo sicer, da bo Molodkin v teh dneh razširjeno različico projekta predstavil v Washingtonu, a je bil razstavni dogodek zaradi burnega političnega dogajanja odpovedan.

Posledično se je odločil projekcijo prirediti na več lokacijah po ZDA, danes pa bo na ogled tudi v Ljubljani kot napoved Molodkinove aprilske samostojne razstave v Fotopubovem projektnem prostoru.

Ideologiji, ki gresta z roko v roki
"Želel sem razkriti, kako deluje s krvjo prepojen sistem svetovne politike," je povedal umetnik za portal Hyperallergic. "Med odraščanjem v militaristični državi sem iz prve roke videl hinavščino socialistične politične ideologije, toda to, kar vidim danes v ameriški politiki, je raven hinavščine, ki je ni bilo videti vse od sovjetskih časov. Obe ideologiji – česar se marsikdo ne zaveda – gresta z roko v roki," je še dejal leta 1966 rojeni Molodkin.


Videoposnetek Molodkinove projekcije na pročelju Trump International Hotela v Washingtonu: