Nadav Lapid je leta 2019 zlatega medveda dobil za komično dramo Sinonimi. Foto: AP
Nadav Lapid je leta 2019 zlatega medveda dobil za komično dramo Sinonimi. Foto: AP
Sorodna novica Berlinale 2021: v marcu samo virtualna izdaja, poleti še v živo

V Berlinu so ta teden razkrili letošnjo žirijo tekmovalnega programa. Sestavljajo jo iranski režiser Mohamad Rasulof, ki je lani na festivalu zmagal z dramo Zlo ne obstaja, Izraelec Nadav Lapid, ki je leto prej slavil s Sinonimi, in romunska režiserka Adina Pintilie, ki je podpisala film Ne dotikaj se me. Šesterico zaokrožijo še Madžarka Ildiko Enyedi, ki je zlatega medveda leta 2017 osvojila z romantično dramo O telesu in duši, Gianfranco Rosi, ki je leto pred tem medaljo domov odnesel za Ogenj na morju in že omenjena Jasmila Žbanić, režiserka Grbavice.

Vodstvo festivala je sprejelo še eno zanimivo odločitev: žirija letos prvič ne bo imela predsednika ali predsednice, poroča The Hollywood Reporter.

Žirija bo prišla v Berlin, a še ne marca
A v resnici bi bil 71. Berlinale tudi brez tega unikaten dogodek: zaradi pandemije koronavirusa je razdeljen na dva dela. Prvih pet dni v marcu bo potekal spletni festival, namenjen predvsem predstavnikom filmske industrije. Na začetku poletja, med 9. in 20. junijem, načrtujejo izvedbo festivala s projekcijami v živo. Člani žirije si bodo tako filme ogledali v živo, na velikem platnu v Berlinu, in ne doma, po spletni povezavi.

Uradni tekmovalni program je za zdaj še skrivnost. V Berlinu ga bodo začeli postopoma razkrivati naslednji teden: 8. februarja bodo predstavili sekciji Retrospektive in Generacije. Naslednji dan bodo znani naslovi izbranih kratkih filmov, še dan pozneje pa sekcije Srečanja, Panorama in Perspektive nemškega kina.