V devetdesetih sta v povezavi z obtožbo spolne zlorabe potekali dve preiskavi, a proti Allenu nikoli ni bila vložena obtožnica. Dylan že vrsto let vztraja pri svoji različici dogodkov, v obdobju #MeToo pa je naletela tudi na veliko več posluha. Foto: AP
V devetdesetih sta v povezavi z obtožbo spolne zlorabe potekali dve preiskavi, a proti Allenu nikoli ni bila vložena obtožnica. Dylan že vrsto let vztraja pri svoji različici dogodkov, v obdobju #MeToo pa je naletela tudi na veliko več posluha. Foto: AP
Mia Farrow je za zvezo med svojim partnerjem in hčerko izvedela, ko je odkrila erotične fotografije, ki jih je Woody pustil na kaminu v svojem stanovanju. Tega se Allen v avtobiografiji spominja z besedami:
Mia Farrow je za zvezo med svojim partnerjem in hčerko izvedela, ko je odkrila erotične fotografije, ki jih je Woody pustil na kaminu v svojem stanovanju. Tega se Allen v avtobiografiji spominja z besedami: "Seveda razumem njen šok, nejevero, bes, vse. To je bila pravilna reakcija." Kljub temu ne obžaluje, da se je spustil v zvezo s Soon Yi. "Včasih, ko je bila situacija res naporna in so me povsod blatili, me je kdo vprašal, ali bi se zapletel s Soon Yi, če bi vedel, kako se bo vse razpletlo. Vedno sem odgovoril, da bi se brez omahovanja še enkrat odločil enako." Foto: AP

Dokumentaristični tandem Kirby Dick in Amy Ziering je zadnje desetletje posvetil raziskovanju obtožb spolnih zlorab v velikih, monolitnih institucijah: v filmu The Invisible War (2012) sta načela problematiko posilstev v ameriški vojski, The Hunting Ground (2015) je bil posvečen isti temi na univerzitetnih kampusih, On the Record (2020) pa glasbeni industriji. Njun novi projekt se loteva več desetletij starih obtožb spolne zlorabe, ki jih je razkrila Dylan Farrow. Trdi, da jo je oče Woody Allen spolno nadlegoval, ko je bila stara sedem let.

V bitki za skrbništvo, ki se je po razhodu para odvila pred sodiščem, je prišlo na dan, da je bil Woody Allen zapleten v spolno razmerje s Soon Yi Previn, posvojeno hčerko Mie Farrow. Soon Yi in Woody sta poročena od leta 1997 in imata dva posvojena otroka.

Štiridelna serija Allen v. Farrow, ki jo bodo začeli predvajati 21. februarja, zgodbo raziskuje skozi izkušnjo Mie Farrow, ki je vplivnega moža v javni sferi obtožila zlorabe. Avtorja obljubljata, da so v seriji tudi podatki, ki do zdaj niso bili javno znani. ("Ne glede na to, kaj mislite, da veste, je to šele vrh ledene gore," slišimo v napovedniku.)

Sprva se je dokumentaristoma zdelo, da je primer Mie Farrow preozek in preveč specifičen za njun način dela (njune raziskave praviloma pokrivajo zelo široko temo), a sta nato sklenila, da lahko s konkretnim primerom načneta temo družinske zlorabe in incesta. "Predmet najinih zgodb ni nikoli storilec. Gre bolj za to, da bi se vprašali, kako smo vsi – in s tem mislim nas vse – soudeleženi pri teh zločinih, zavedno ali ne. Kako spregovoriš o nečem, kar se v Ameriki dogaja ves čas, pa se o tem nihče noče pogovarjati? Hotela sva načeti pogovor."

Televizija HBO je – podobno kot pred tem projekt Finding Neverland, v katerem so razčlenili obtožbe pedofilije proti Michaelu Jacksonu – serijo Allen v. Farrow producirala brez kakšnega pompa, praktično do tega trenutka ovito v popolno skrivnost.

Sumničavost in kritičnost, ki ju kot družba izkazujemo do mater na splošno, je dokaz mizoginije. Ljudje radi za vse "okrivijo" mame.

Kirby Dick

"Svet še vedno ne pozna cele zgodbe"
Woody Allen in Mia Farrow sta bila par dolgih 12 let. Čeprav se nikoli nista poročila in sta obdržala vsak svojo hišo, sta skupaj posnela 13 filmov, posvojila dva otroka (Dylan in Mosesa), rodil pa se jima je Satchel (danes ga poznamo kot Ronana Farrowa.) Hiša iz kart se je sesula leta 1992: v obdobju osmih mesecev je Mia v Woodyjevem stanovanju odkrila gole fotografije svoje hčerke Soon Yi, Dylan pa ji je povedala, da jo je Woody spolno zlorabil. Te obtožbe so zanetile oster sodni boj, ki je družino za vedno razdelil na dva tabora. Woody Allen od samega začetka obtožbe zanika, preiskavi v Connecticutu in New Yorku pa nista pripeljali do obtožnice proti njemu.

Ker se mediji s to afero ukvarjajo že dobesedno desetletja, se je Dicku sprva zdelo, da o dogodkih vemo že vse, kar se da izvedeti. "Tema je bila izdatno medijsko pokrita, midva pa se raje posvečava novim primerom," je pojasnil za The New York Times. "Ampak ko sva začela brskati, se je izkazalo, da obstaja še veliko več. Premislila sva si, ko sva dojela, da cela zgodba dejansko nikoli ni bila razkrita."

Na levi je Ronan Farrow, v Miinem naročju pa Dylan Farrow. Foto: HBO
Na levi je Ronan Farrow, v Miinem naročju pa Dylan Farrow. Foto: HBO

V nadaljevanki bomo med drugim lahko videli domače posnetke iz obdobja, ko so otroci odraščali v Connecticutu, in tudi nekatere pogovore z Allenom, ki jih je Mia Farrow posnela skrivaj. Prvič bo javno predvajan tudi posnetek, na katerem sedemletna Dylan svoji materi (ki je za kamero) opiše domnevno zlorabo. Isti posnetek nekateri interpretirajo kot dokaz trditev Mie Farrow, drugi pa samo kot dokaz tega, da naj bi hčerko naučila, kaj mora povedati.

Mizogina ideja "histerične ženske"
Kirby Dick ima tudi mnenje o dolgoletnem medijskem poročanju, ki je Mio Farrow vedno prikazovalo kot labilno osebnost. "Sumničavost in kritičnost, ki ju kot družba izkazujemo do mater na splošno, je dokaz mizoginije. Ljudje radi za vse 'okrivijo' mame. Zato sem bil od samega začetka sumničav do interpretacije, da je Mia nestabilna, ker je to mizogina interpretacija – ideja histerične ženske, nore ženske. Na površje priplava ne samo v primerih incesta, ampak tudi v primerih spolnih napadov. Ta razlaga je v meni zbudila res veliko sumov."

Par leta 1987, ko je bila Mia noseča z Ronanom Farrowom. Foto: AP
Par leta 1987, ko je bila Mia noseča z Ronanom Farrowom. Foto: AP

Serija bo pod drobnogled vzela tudi poročilo, ki ga je sestavila Klinika za spolne zlorabe otrok Univerze Yale; po devetih pogovorih z Dylan v obdobju sedmih mesecev so namreč sklenili, da deklica ni verodostojna priča. (Pri vsem skupaj je nenavadno predvsem to, da so bili vsi zapisniki teh pogovorov po dokončanju poročila uničeni, kar ni uveljavljena praksa.)

Woody Allen, Soon Yi Previn in Moses Previn pri nastajanju nadaljevanke niso sodelovali, večina drugih otrok Mie Farrow pa. Serije za zdaj nočejo komentirati, češ da je še niso videli.