Žalovanje na prizorišču streljanja v kraju Boulder. Foto: Reuters
Žalovanje na prizorišču streljanja v kraju Boulder. Foto: Reuters

Policija je sporočila, da je bil napadalec 21-letni Ahmad Al Aliwi Alissa. Njegov nagib za napad še ni znan. Obtožen je desetih umorov.

Župan Boulderja Sam Weaver je na novinarski konferenci povedal, da so bile žrtve stare med 20 do 65 let. Znano je, da je na kraju zločina umrl 51-letni policist Eric Talley, ki je prvi posredoval. Med žrtvami je tudi 23-letni Srb Neven Stanišić, poroča portal Blic.

Preiskavo dogajanja v trgovini King Soopers opravlja več policijskih agencij, FBI pa očividce zaproša za več informacij.

Kolorado je ena od zveznih držav ZDA, kjer je orožje razširjeno. Guverner Kolorada Jared Polis je sporočil, da ima zlomljeno srce, ko spremlja dogajanje v Boulderju.

Strelski napad v Koloradu je že sedmi množični strelski pokol v ZDA letos. Nazadnje je 21-letnik na območju Atlante 16. marca v treh masažnih salonih ustrelil osem ljudi, večinoma azijskega rodu.

Biden pozval kongres k strožji zakonodaji

Predsednik Joe Biden je medtem pozval kongres, naj sprejme strožjo zakonodajo o orožju, s katero bi uvedli strožje preverjanje kupcev orožja ter prepovedali polavtomatske puške in nabojnike velike kapacitete.

"Kot predsednik bom uporabil vse vire, ki so mi na voljo za zavarovanje ljudi," je dejal Biden, ubitega policista pa je označil za "ameriškega heroja".

Največja lobistična organizacija za orožje NRA je sicer pred tednom dni slavila odločitev sodišča, ki je razveljavilo prepoved polavtomatskih pušk z nabojniki velike kapacitete, kot je bila uporabljena v nedavnem napadu v Koloradu.

Novo streljanje v ZDA, 10 mrtvih