Podelitev nagrade Ivanu Ikiću. Foto: FEST
Podelitev nagrade Ivanu Ikiću. Foto: FEST

V nedeljo se je v Beogradu slovesno končal FEST, kjer so slavnostno podelili nagrade, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

Žirija glavnega tekmovalnega programa v sestavi igralec Igor Đorđević, režiser Dane Komljen, grški režiser in scenarist Zacharias Mavroeidis, igralka Dubravka Kovjanić ter bosansko-hercegovska režiserka Ines Tanović je Oazi dodelila glavno nagrado "za edinstveno in čustveno izkušnjo, ki moč filma najde v daljnosežni in goli empatiji".

Oaza pripoveduje o treh najstnikih, ki živijo v zavodu za osebe s posebnimi potrebami in se morajo spopasti z novoodkritimi čustvi poželenja in zavisti, ko se med njimi nepričakovano splete ljubezenski trikotnik, ki mu grozi, da se bo sprevrgel v spor in iskanje skrajnih poti do kakršnega koli izhoda.

"Umetniški dosežek človekovega opazovanja"
V filmu Oaza so varovanci Doma za otroke in mlade Sremčica s pomočjo večletnega procesa vaj in delavnic pridobivali igralske izkušnje. Režiser pravi, da je njihov uspeh še toliko večji, saj v filmu niso igrali sebe, temveč fiktivne, zelo kompleksne like. Svetovni mediji so po premieri pohvalili avtentičnost in občutljivost filma in Oazo opisali kot "umetniški dosežek človekovega opazovanja".

V filmu Oaza so varovanci Doma za otroke in mlade Sremčica s pomočjo večletnega procesa vaj in delavnic pridobivali igralske izkušnje. Foto: SFC
V filmu Oaza so varovanci Doma za otroke in mlade Sremčica s pomočjo večletnega procesa vaj in delavnic pridobivali igralske izkušnje. Foto: SFC

Ob varovancih doma Sremčica v filmu nastopata slovenska igralka Maruša Majer in "ljubljenec regionalnega občinstva" Goran Bogdan. Slovenski del ekipe sestavljajo še slovenska oblikovalka maske Tina Šubic Dodočić ter producenta Miha Černec in Jožko Rutar. Glavna producenta Milan in Marija Stojanović sta iz srbske produkcijske hiše Sense.

Srbsko-slovensko-nizozemsko-bosansko-francoska koprodukcija
Film je srbsko-slovensko-nizozemsko-bosansko-francoska koprodukcija, pri njegovem nastajanju pa je sodelovala slovenska produkcijska hiša Tramal. Film je nastal s finančno podporo SFC-ja in drugih nacionalnih filmskih skladov. Prav tako je pridobil sredstva evropskih skladov Eurimages in Kreativna Evropa Media.

To je osma nagrada za film Oaza, ki je imel lani na beneškem festivalu svetovno premiero, kjer je prejel nagrado za najboljši evropski film v sekciji Dnevi avtorjev (Giornate degli autori), na filmskem festivalu Cinedays v Skopju je prejel nagrado za najboljši film jugovzhodne Evrope, sledila je nagrada za najboljšo režijo na kitajskem festivalu Pingyao, nato posebna omemba žirije na festivalu El Gouna v Egiptu, na filmskem festivalu lani novembra v Zagrebu pa je prejel nagrado za najboljši igrani film.

Sorodna novica Svetovna premiera Möderndorferjevega filma Zastoj na beograjskem festivalu

Občinstvo si je na festivalu v glavnem tekmovalnem programu lahko ogledalo tudi najnovejši celovečerni igrani film Zastoj režiserja Vinka Möderndorferja, v tekmovalni sekciji Fest Fokus pa celovečerni igrani film Sanremo scenarista in režiserja Miroslava Mandića. Prvi je na festivalu imel svetovno premiero, drugi regionalno.

Vsi trije filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra. Letošnji FEST je potekal od 7. do 16. maja pod sloganom Vrnitev v prihodnost, da kot največji, najstarejši in najpomembnejši filmski festival v Srbiji in regiji prispeva k ponovnemu oživetju velikih filmskih platen in vrnitvi filmskega občinstva v kinodvorane.

Od danes in do 23. maja bo v živo potekal še program PostFESTum, ki bo vključeval projekcije 33 filmov iz rednega festivalskega programa.