Medtem ko predlog uprave predvideva dividendo v višini štiri evre bruto na delnico, SDH z nasprotnim predlogom višino dividende zvišuje na 4,50 evra. Poleg tega za nadzornico predlaga Karlo Pinter.

Po predlogu SDH bi tako od bilančnega dobička za 2020 v višini slabih 35 milijonov evrov za izplačilo dividend namenili 29,3 milijona evrov, preostanek pa prenesli v naslednje leto, izhaja iz danes objavljenega nasprotnega predloga. Uprava družbe pod taktirko Cvetka Sršena je medtem predlagala, da se za izplačilo dividend nameni 26,02 milijona evrov. Lani je dividenda znašala 3,50 evra bruto na delnico.

V SDH, ki ima v Telekomu 4,25-odstotni lastniški delež, upravlja pa tudi 62,54-odstotni delež države, so višjo dividendo utemeljili z navedbo, da je finančno stanje družbe stabilno, izplačilo dividend pa omogoča nemoteno poslovanje in razvoj družbe.

Še višjo dividendo si medtem želijo v društvu Mali delničarji Slovenije. Tako predlagajo, da bi dividenda znašala pet evrov bruto na delnico.

SDH skupščini sicer tudi predlaga, da namesto novega mandata nadzornici Barbari Kürner Čad, kar predlaga uprava Telekoma Slovenije, za nadzornico imenuje Karlo Pinter, sicer generalno direktorico direktorata za notranji trg na gospodarskem ministrstvu. Kürner Čadovi se je štiriletni mandat iztekel 27. aprila, nova nadzornica pa bi mandat nastopila dan po imenovanju na skupščini.

Konec aprila se je mandat iztekel še eni članici nadzornega sveta Telekoma Slovenije Barbari Gorjup. Po predlogu uprave družbe naj bi jo nasledil Jurij Toplak.

Nadzorni svet Telekoma ima sicer devet članov, od tega je šest članov predstavnikov kapitala. Delničarji so aprila na skupščini za nadzornike imenovali Iztoka Černošo, Aleksandra Igličarja, Marka Kerina in Radovana Cerjaka. Zaposlene v nadzornem svetu predstavljajo Drago Kijevčanin, Dušan Pišek in Jana Žižek Kuhar.

SDH je sicer nasprotni predlog vložil tudi k predlogu o pooblastilu upravi za pridobivanje lastnih delnic. Medtem ko je uprava predlagala, da se upravo pooblasti za pridobivanje lastnih delnic do višini 10 odstotkov osnovnega kapitala, po predlogu SDH uprava ne bi dobila pooblastila za pridobivanje lastnih delnic za več kot pet odstotkov osnovnega kapitala. Prav tako se po predlogu SDH veljavnost pooblastila skrajša s 36 na 12 mesecev.