Antony Blinken in Angela Merkel. Foto: Reuters
Antony Blinken in Angela Merkel. Foto: Reuters

Blinken se je udeležil tudi konference o Libiji, na kateri sodelujejo še Rusija, Egipt, Turčija, Združeni arabski emirati in libijska prehodna vlada. Maas je po srečanju z Blinknom dejal, da si želijo, da Libija najde trajen mir in stabilnost.

Sorodna novica Na konferenci v Berlinu za umik tujih sil iz Libije

Ameriški državni sekretar je poudaril, da imajo Nemčija in ZDA v Libiji "enake cilje". Pozval je tudi k nadaljnjemu spoštovanju dogovora o prekinitvi ognja. "Imamo priložnost, ki je v minulih letih nismo imeli, da Libiji pomagamo premik k varni in suvereni državi," je še dejal Blinken.

Na današnji drugi konferenci o Libiji, ki poteka v Berlinu, so udeleženci poudarili tudi pomen letošnjih volitev za mirovni proces v državi. "Komajda kaj bo bolj pomembno za mir in stabilnost, kot bodo volitve 24. decembra," je dejal Maas. "Po desetletjih diktature in dolgoletnem konfliktu ljudje v Libiji želijo, da jih končno slišijo."

Družno proti "ruski agresiji"

Blinken je na novinarski konferenci z Maasom sicer ponovil nasprotovanje ZDA skoraj končanemu naftovodu Severni tok 2 iz Rusije in Nemčije, a sta oba zunanja ministra obljubila, da bosta državi sodelovali pri pritisku na Rusijo in po besedah ameriškega sekretarja družno odločno nastopili proti katerim koli nevarnim dejanjem Rusije.

Bllinken z Maasom. Foto: Reuters
Bllinken z Maasom. Foto: Reuters

Američan je ponovil stališče ZDA, da je naftovod geopolitični projekt Rusije, ki bi lahko ogrozil energetsko varnost Evrope. Maas je dejal, da si Berlin želi, da na koncu dosežejo rezultat, h kateremu bo prispeval tudi Washington. Primeren čas za dosego rezultata pa naj bi bil po njegovih besedah julijski obisk Merklove v ZDA.

Vodja nemške diplomacije je še ocenil, da obstaja "dobra možnost", da bi končali pogovore o vrnitvi ZDA k mednarodnemu sporazumu o iranskem jedrskem programu.

"Pogajanja na Dunaju niso preprosta – to je bilo jasno v minulih tednih, a ne glede na to, se v vsakem krogu pogajanj premikamo korak za korakom in predvidevamo, da v povezavi z (iranskimi) predsedniškimi volitvami obstaja dobra možnost, da jih končamo v bližnji prihodnosti," je še dejal Maas.

Nemčija kot "najboljši zaveznik"

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Blinken se je pozneje srečal tudi s kanclerko Merklovo. Pred začetkom pogovorov je ameriški državni sekretar Nemčijo označil za najboljšega zaveznika ZDA. "ZDA nimajo boljšega partnerja, boljšega prijatelja na svetu, kot je Nemčija," je dejal Blinken.

ZDA si v mandatu predsednika Joeja Bidna prizadevajo za nov začetek nemško-ameriških odnosov. V obdobju Bidnovega predhodnika Donalda Trumpa so bili dvostranski odnosi na najnižji ravni.

Nemška kanclerka je pred pogovori z Blinkom poudarila pomen skupnega nemško-ameriškega pristopa za rešitev konflikta v Libiji. Zelo pomembno je, da "v smeri Libije pošljemo odločen signal", je dejala Merklova. Pozdravila je tudi vrnitev ZDA v mednarodno areno.