Primer Amande Knox je bil velika medijska obsesija. Foto: Reuters
Primer Amande Knox je bil velika medijska obsesija. Foto: Reuters

"Ali mi pripada lastno ime? Ali pa moj obraz? Kaj pa moje življenje? Moja zgodba? Zakaj se moje ime uporablja za sklicevanje na dogodke, ki jih nisem imela v rokah? Vrnimo se k tem vprašanjem, ker imajo ljudje še naprej korist od mojega imena, obraza in zgodbe brez moje privolitve," je zapisala.

"Izmišljena različica mene je samo tabloidna zarota"
V tvitih in eseju na spletni platformi Medium je Amanda Knox izpostavila različne publikacije in režiserja McCarthyja, ki so za promocijo filma uporabili njeno ime. Zapisala je, da je njihova "izmišljena različica mene samo tabloidna zarota, ki je bolj kriva od mene".

V filmu Stillwater Matt Damon igra Billa Bakerja, delavca na naftni ploščadi, ki iz domače Oklahome odpotuje v Marseille, na pomoč hčerki Allison, ki jo igra Abigail Breslin. Ta je za zapahi pristala zaradi umora svojega dekleta, za katerega trdi, da ga ni zagrešila. Bill, ki se mora v neznani deželi spopasti z jezikovno pregrado, kulturnimi razlikami in pravosodnim sistemom, ki mu je tuj, si počasi in mukotrpno zgradi življenje v Franciji; njegov cilj je hčerko oprati krivde in jo spraviti na prostost.

Iz filma Stillwater. Foto: IMDb
Iz filma Stillwater. Foto: IMDb

Amanda Knox ni v filmu nikoli poimenovana, toda v intervjujih so filmski ustvarjalci dejali, da je bil njen senzacionalni primer začetna točka za scenarij, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Na filmskem festivalu v Cannesu na začetku tega meseca, kjer so predvajali Stillwater, je McCarthy dejal: "Fasciniral me je primer Amande Knox. V resnici mi je služil samo za navdih, začel sem razmišljati o odnosu z očetom, tudi meni se je namreč malo pred tem rodila hčerka."

V poznejšem intervjuju za Associated Press je McCarthy dejal, da "noče kopirati ali posnemati" pravne izkušnje Amande Knox. "Ta primer je bil le ohlapen navdih. Želel sem, da bi bila Allison samostojen lik, vsekakor pa je bilo super, da sem to imel za referenco."

Sorodna novica Petminutne stoječe ovacije za dramo, ki jo je navdihnila zgodba Amande Knox

Številne kritike filma Stillwater omenjajo Amando Knox kot navdih za zgodbo. Primer Amande Knox je sicer odmeval po vsem svetu, mediji pa so slikali zelo različne slike nje. Italijanski in britanski so jo tako označevali za "hudičevko s spolnimi perverzijami", medtem ko so Američani bentili nad italijanskim pravosodnim sistemom, v katerega se je ujela "nič hudega sluteča nedolžna študentka na izmenjavi".

Spomnimo. Američanka Amanda Knox in njen takratni fant, Italijan Raffaelo Sollecito sta bila leta 2007 obtožena umora njene sostanovalke v Perugii, Meredith Kercher. Leta 2009 je sodišče odločilo, da je kriva, zato je štiri leta preživela v zaporu. Po dolgem pritožbenem postopku jo je vrhovno sodišče leta 2015 dokončno oprostilo zaradi nepravilne policijske preiskave primera.