Ahmad Masud se je šolal tudi v Združenem kraljestvu. Foto: Reuters
Ahmad Masud se je šolal tudi v Združenem kraljestvu. Foto: Reuters

Saleh se je po begu predsednika Ašrafa Ganija v skladu z ustavo razglasil za začasnega predsednika, poroča Al Džazira. Etnični Tadžik je bil v devetdesetih letih pripadnik protitalibanskega Severnega zavezništva. Boril se je skupaj Ahmadom Šahom Masudom, znanim kot Lev Pandžširja. Vzdevek je dobil med obrambo doline pod sovjetsko zasedbo Afganistana. Pozneje se je bojeval tudi proti talibanom, septembra 2001 pa ga je ubila teroristična organizacija Al Kaida.

S Salehom v nasprotovanju talibanom zdaj sodeluje Masudov sin, 32-letni Ahmad Masud, vodja Afganistanske fronte za narodni odpor. Dejal je, da je pripravljen slediti stopinjam svojega očeta in se z "mudžahidskimi borci" spet spopasti s talibani. Po njegovih besedah so nabrali dovolj orožja in streliva za ta boj.

Dodal je sicer, da bi njegove sile, ki naj bi štele več kot 6000 pripadnikov, potrebovale mednarodno podporo. Za pomoč je prosil ZDA, Francijo in druge evropske države ter arabske države, ki so, kot je dejal, pomagale že njegovemu očetu v boju proti Sovjetski zvezi in talibanom. V Pandžširju so se sicer zbrali ostanki redne afganistanske vojske in posebnih enot ter lokalni borci.

Nadaljevanje vojne ali pogajanja?

Kljub pripravljenosti na boj Masud upa na pogajanja s talibani. Ne želijo si izbruha vojne, je dejal.

Masud predlaga vzpostavitev vključujoče vlade, v kateri bi bile zastopane različne skupine. Po njegovih besedah pa mednarodna skupnost ne bi smela priznati "totalitarnega režima".

Tudi talibani sporočajo, da si želijo mirno rešitev. Njihov tiskovni predstavnik Zabihulah Mudžahid je dejal, da do bojev v Pandžširju še ni prišlo, poroča Al Džazira.

Ključni človek v pogajanjih s talibani naj bi bil Saleh. Na Twitterju je zapisal, da se "nikoli, pod nikakršnimi pogoji ne bi priklonil talibanskim teroristom". Ahmada Šaha Masuda je označil za "legendo in vzornika".

Saleh je eden izmed politikov iz Pandžširja, ki so po padcu talibanov po ameriškem napadu leta 2001 zasedli pomembne položaje v afganistanski vladi. Preden je postal podpredsednik Afganistana leta 2020, je bil tudi vodja afganistanske obveščevalne službe. Bil je tudi minister za notranje zadeve in vodja Nacionalnega direktorata za varnost.