Delavci v Katarju delajo v izjemno težkih razmerah. Foto: EPA
Delavci v Katarju delajo v izjemno težkih razmerah. Foto: EPA

Mednarodna organizacija za varstvo človekovih pravic je v četrtek objavila poročilo, v katerem katarske oblasti obtožuje, da niso preiskale smrti migrantskih delavcev "kljub dokazom o povezavah med prezgodnjimi smrtmi in nevarnimi delovnimi razmerami".

Poročilo po poročanju Al Džazire navaja, da "Katar rutinsko izdaja potrdila o smrti za migrantske delavce brez izvedbe ustreznih preiskav, namesto katerih pripišejo smrti 'naravnim vzrokom' ali nejasno določenim odpovedim srca".

Takšna potrdila izključujejo možnosti odškodnin za družine umrlih, pravi AI.

Organizacija poudarja tveganja, ki jih za delavce predstavlja ekstremno podnebje v Katarju, še posebej v povezavi s pretiranim in fizično napornim dolgim delovnikom.

Katar navedbe zanika. Kot so sporočili iz vlade, so junija letos vložili zakonodajo za dodatno zaščito delavcev pred poletno vročino.

Po novih pravilih je podaljšan čas, ko je prepovedano delo na prostem, uvedli naj bi letne zdravstvene preglede za vse delavce, delo pa naj bi prekinili takoj, ko bi se temperatura dvignila nad točko, ki jo še priporočajo zdravstveni strokovnjaki.

Amnesty International je za svoje poročilo pregledal potrdila o smrti 18 migrantskih delavcev, ki so jih v Katarju izdali med letoma 2017 in 2021. 15 jih ni vsebovalo podatkov o vzrokih, ampak so jih opisovali s splošnimi izrazi, kot sta odpoved srca ali odpoved dihalnega sistema, pri tem pa so dodali, da je šlo za naravne vzroke.

Katar se z ugotovitvami AI-ja ne strinja in poudarja "pozitiven učinek delovnih reform", ki so jih sprejeli v državi.