Foto: Sandi Horvat
Foto: Sandi Horvat

Uradno tehtanje bograča v kotlu je pokazalo 1801 kilogram in dobrih 300 kilogramov več jedi, kot so je sprva načrtovali. In kaj so sestavine novega rekorderja? Najprej okoli 400 kilogramov čebule, ki so jo pražili dobre tri ure, potem štirje kilogrami česna, 220 kilogramov govedine, 160 kilogramov divjačine, 300 kilogramov svinjine in 400 kilogramov krompirja, 22 kilogramov začimb ter 12 litrov vina.

"To je dokaz, da zmoremo, če smo povezani in se združujemo ‒ s tem se je naša občina vpisala na svetovni zemljevid, in to v letu, ko Slovenija nosi naziv Evropske gastronomske regije," je dejal župan Lendave Janez Magyar, ki je kuharje na prizorišču spodbujal od začetka kuhanja.

Zavod za turizem in razvoj Lendava je v nekaj več kot 10-dnevnem dogajanju znova obudil festivalsko dogajanje v Lendavi. "Festival Vinarium smo stopnjevali z Bogračfestom ter z manjšimi dogodki vse do današnjega dne s kuhanjem rekordnega bograča, ki je potekalo skupaj z 42. Lendavsko trgatvijo," je povedala direktorica Martina Bukovec.

Lendavska trgatev je navadno v znamenju tradicionalne povorke, ki pa tokrat ni krenila skozi mestno jedro. "Na letošnji Lendavski trgatvi se je predstavilo 18 različnih društev in krajevnih skupnosti, ki so na mirujočih vozovih ob prizorišču kuhanja bograča prikazali ljudske običaje, šege, navade, različna jesenska opravila, pa tudi zabaven oris trenutnih covidnih razmer," je opisala predsednica Zveze kulturnih društev Lendava Elvira Vaupotič Göncz.