Skupina žensk, uslužbenk ministrstva za ženske zadeve, glede na videoposnetke na družbenih omrežjih, že nekaj dni protestira pred prostori ministrstva. Foto: Reuters
Skupina žensk, uslužbenk ministrstva za ženske zadeve, glede na videoposnetke na družbenih omrežjih, že nekaj dni protestira pred prostori ministrstva. Foto: Reuters

Pred poslopjem afganistanskega ministrstva za ženske so delavci danes postavljali tablo za "ministrstvo za molitev in vodenje ter spodbujanje kreposti in preprečevanje pregreh", poročata francoska tiskovna agencija AFP in Reuters.

Uslužbenke zdaj že nekdanjega ministrstva trdijo, da že nekaj tednov skušajo priti na delo, a so vrata v zgradbo zaklenjena. V zadnjem dnevu je bilo na Twitterju objavljenih več fotografij protestov uslužbenk ministrstva pred poslopjem. "V družini sem edina zaposlena. Kaj naj afganistanske ženske delajo brez tega ministrstva?" se je na videoposnetku vprašala ena od uslužbenk.

Talibani se niso odzvali na novinarska vprašanja o vzpostavitvi novega ministrstva. Seznam ministrov talibanske vlade je sicer že ob objavi 7. septembra predvideval položaj ministra za spodbujanje kreposti in preprečevanje pregreh, ministra za ženske zadeve pa ni omenjal. Višji predstavnik talibanov je v tem tednu dejal, da ženske na ministrstvih ne smejo delati skupaj z moškimi.

Ministrstvo, pristojno za bičanje in javne usmrtitve

Nov napis na stavbi ministrstva:
Nov napis na stavbi ministrstva: "Islamski emirat Afganistan. Ministrstvo za molitev, vodenje in spodbujanje kreposti ter preprečevanje pregreh." Foto: Reuters

Ministrstvo za spodbujanje kreposti in preprečevanje pregreh je v Afganistanu delovalo že med letoma 1996 in 2001, ko so bili talibani prvič na oblasti. Ministrstvo je veljalo za nekakšno "moralno policijo" talibanov, ki je bedela nad obnašanjem ljudi. Med pravili talibanske interpretacije šeriatskega prava so denimo obvezna udeležba pri molitvah, striktna pravila oblačenja, prepoved zadrževanja žensk na prostem brez moškega skrbnika in prepoved britja brade za moške. Ženske se prav tako niso smele izobraževati ali zaposliti. Prekrške so kaznovali z bičanjem in javnimi usmrtitvami.

Talibani so ob nedavnem vzponu na oblast trdili, da bo vladanje tokrat zmernejše. Kljub temu iz države prihajajo poročila, da ženskam ne dovolijo, da bi se vrnile na delovna mesta. Na univerzah morajo biti medtem ločene od moških in upoštevati striktna pravila oblačenja.

Dečki se vračajo v srednje šole, o dekletih nič

Ministrstvo za izobraževanje je medtem odredilo, da se morajo od sobote naprej osnovnošolci moškega spola v višjih razredih vrniti v šole. "Vsi učitelji in študenti naj obiskujejo šole," se glasi odlok. Glede deklet v odredbi ne piše ničesar.

Reuters poroča, da je večina izobraževalnih ustanov v zadnjem mesecu zaprtih. V nekaterih mestih so fantje in dekleta sicer obiskovali osnovne šole do šestega razreda ter univerze, medtem ko dekleta niso obiskovala šol od šestega razreda naprej, v Afganistanu znanih kot srednje šole.

Talibanski vojak na ulici v Kabulu. Foto: Reuters
Talibanski vojak na ulici v Kabulu. Foto: Reuters

Nov polletni mandat za UNAMO

Varnostni svet Združenih narodov je obnovil mandat svoje misije v Afganistanu UNAMA za prihodnjih šest mesecev. 15-članski svet je generalnega sekretarja Antonia Guterresa prosil, naj do 31. januarja poroča o "strateških in operativnih priporočilih za mandat UNAME glede na nedavne politične, varnostne in družbene dogodke".

Odposlanec odstavljene vlade Afganistana Ghulam Isaczai pri ZN-u je medtem zaprosil za podaljšanje mandata afganistanske misije. Guterresu je v pismu poslal seznam imen afganistanske delegacije za Generalno skupščino ZN-a. Ni še jasno, ali bodo talibani pri ZN-u predlagali svojega odposlanca.

Afganistan zapustilo še 170 Američanov in Evropejcev

Iz Kabula je proti Katarju poletel še tretji čarterski polet, odkar je ameriška vojska z zavezniki zapustila Afganistan. Na krovu letala je okoli 170 državljanov Belgije, Hrvaške, Nemčije, Nizozemske, Italije, Združenega kraljestva in ZDA, je za Reuters povedal katarski uradnik. Katar je po njegovih besedah s talibani dosegel dogovor o varnem prehodu.