Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar
Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar

Na vinskem turnirju so pokušali vina, ki jih je 20-članska strokovna komisija najbolje ocenila na junijskem, že 55. ocenjevanju vin iz Podravja. "Smo letos ocenjevali po stotočkovni metodi, kjer so vina razvrščena glede na ostanek sladkorja, barvo in pa aromatiko," je povedala Tadeja Vodovnik Plevnik s Kmetijsko-gozdarskega zavoda Maribor.

Ambasadorji mesta najstarejše trte na svetu so izbirali med vzorci v kategorijah suhih, polsuhih, polsladkih in penečih vin. "Sem se odločil, da bom ocenjeval takole: pred seboj imam nekoga, ki bi mu želel ponuditi najboljše tistega, kar imam na mizi. Zdaj bom poskusil in nato bom nekomu, ki ga imam rad, ponudil najboljše," je povedal mestni viničar in skrbnik Stare trte, Stanislav Kocutar.

"Je bilo zelo zanimivo, sem izjemno užival tako kot vedno v stiku z vinom, vesel sem, da so vsa vina, ki so bila predstavljena, na zelo visoki kakovostni ravni, tako da se veselim za vse vinopivce, vinoljubce, ko bodo tudi oni uživali ob teh vinih," je povedal sommelier Jernej Lubej.

Današnji zmagovalci so bili sivi pinot Vina Gaube s Špičnika, renski rizling Vinarstva Protner iz Dragučove, souvignon Zvonke in Mirka Vrecla ter zlata radgonska penina.

"Se mi zdi super, da so tudi na Zavodu začeli delati v smeri promocije našega vina, ki je definitivno vrhunsko in podcenjeno," meni Filip Flisar.

S tovrstnimi dogodki želijo predvsem širiti vest o odličnosti štajerskih vin in spodbujati kulturo pitja vina.

Vinski turnir v Hiši Stare trte