Oblikovalski dosežek leta 2021 je jadrnica Elan GT6. Foto: Barbar Studio
Oblikovalski dosežek leta 2021 je jadrnica Elan GT6. Foto: Barbar Studio
Svetilo Stellar. Foto: Zavod BIG
Svetilo Stellar. Foto: Zavod BIG

O jadrnici Elan GT6 je žirija v utemeljitvi med drugim zapisala: "Ko se združijo priznani navtični oblikovalci Humphreys Yacht Design, oblikovalski studio F. A. Porsche in proizvajalec, ki že desetletja kraljuje v svojem razredu, je rezultat, poln presežkov, že skorajda pričakovan. Preporod navtike in dojemanja prostega časa na morju se odraža v novi zasnovi, ki sicer sledi preostalim trendom, vendar jih hkrati tudi presega."

Posebno pohvalo žirije sta v kategoriji oblikovanje leta prejela vgradna pečica Gorenje OptiBake Dark (oblikovanje Matevž Popič, Tomislav Krašovec, Lidija Pritržnik) in svetilo Stellar (oblikovanje Janez Mesarič; Mashoni).

Strokovno žirijo so sestavljali Lenka Bajželj, Mateja Panter, Maja Tasič Demšar, Jelena Pirkmajer, Branko Uršič in predsednik Matjaž Zorc.

Pečica Gorenje OptiBake Dark. Foto: Zavod BIG
Pečica Gorenje OptiBake Dark. Foto: Zavod BIG

Kategorija interier

V kategoriji zasebni interier je bil nagrajen projekt Odsevi prostora (Petra Zakrajšek, Katarina Brlek; GAO arhitekti). Kot piše v utemeljitvi, je nastal funkcionalen, pomirjujoč in čuten ambient, v katerem si posameznik lahko odpočije in se napolni z energijo. Avtorici sta pri oblikovanju interierja sodelovali z Galerijo Fotografija ter na ključne točke pogledov umestili štiri fotografije, dinamičen odsev treh avtoric različnih generacij.

Sorodna novica Novi Grand hotel Koper, štirizvezdični hotel za sodobne popotnike

V kategoriji javni interier je bila nagrajena prenova hotela Grand Koper (AKSL arhitekti; Špela Leskovic, Aleš Košak, Vita Marolt, Samantha Konec, Maja Pečar). Želja arhitektov je bila, da bi hotel postal kraj druženja in srečevanja vseh, tudi prebivalcev širšega obalnega območja. Pri izbiri materialov so želeli ohraniti duha izvornega interierja arhitekta Eda Mihevca in Olge Rusanove, ki so ga ob prenovi prevedli v sodoben jezik, piše v utemeljitvi.

Kategorija perspektivni

V kategoriji perspektivni, ki je namenjena najbolj obetavnim študentom, so bili na področju arhitekture nagrajeni Anja Mencinger, Filip Kulčar in Maja Križan. Na področju modnega oblikovanja so bili nagrajeni Špela Hudobivnik, Zala Hrastar, Lan Krebs in Monika Kuharič. Na področju industrijskega oblikovanja so bili nagrajeni skupina Tino Duralija, Deja Kofol in Jon Schwarzmann, Marija Staničić, skupina Vitja Kos Krštinc, Izidor Hrastnik, Maša Belič, Hana Pohajda, Katarina Remic, Peter Somi, Jasna Štampfer, Tim Vidovič in Luka Žuran ter Jana Kučej.

Kategorija brezčasno

V kategoriji brezčasno slovensko oblikovanje pa je bila nagrajena Maja Tasič Demšar. Kot je v utemeljitvi zapisala predlagateljica, muzejska svetovalka Lenka Bajželj, nagrajenka svoje projekte vselej načrtuje v soglasju z naročnikom. Večina opreme je narejena po njenih zamislih – pri tem gre za pravico naročnika do enkratnosti – čeprav se ne izogiba kakovostni opremi domačih in tujih proizvajalcev. To je oblikovanje brez letnice, ki je zato uporabno za vsakogar in za vse čase. Kot zapiše, je zanimivo, da so v svoji brezčasnosti le redki njeni projekti skozi leta doživeli vidnejše spremembe, na katere ni mogla vplivati, poudari pa tudi nagrajenkin odnos do oblikovanja in oblikovalcev, kadar sprejme nalogo njihove predstavitve v obliki razstav. Kot še zapiše, so njene razstave zasnovane odprto, pregledno, z izjemno pozornostjo do najboljše možne predstavitve slehernega izdelka.

S slovenskimi nagradami za oblikovanje Mesec oblikovanja poudarja vrhunske oblikovalske dosežke, problematizira učinkovitost slovenskega oblikovanja in opozarja na oblikovalski in ustvarjalni potencial, piše na spletni strani Zavoda Big, na kateri si je mogoče ogledati vse nagrajence in njihove projekte.