Foto: EPA
Foto: EPA

Cepljeni bodo morali ob prihodu iz druge države članice EU-ja predložiti negativen izvid hitrega ali PCR-testiranja na novi koronavirus.

Tisti, ki niso cepljeni, bodo morali poleg negativnega izvida testiranja še v obvezno petdnevno karanteno, je odločil zdravstveni minister Roberto Speranza. Veljavnost PCR-testa je 48 ur, hitrega pa 24 ur.

Odločitev bo v veljavi od četrtka pa do 31. januarja.

Sorodna novica WHO kritičen do poživitvenih odmerkov za omikron; Nizozemska zapira šole

Italijanska vlada je sicer na današnji seji izredne razmere, ki jih je zaradi pandemije covida-19 prvič uvedla na začetku lanskega leta, podaljšala do 31. marca 2022. Če jih ne bi podaljšala, bi se iztekle konec leta.

Izredne razmere so podlaga za več ukrepov za zajezitev novega koronavirusa.

Strožji ukrepi

V Italiji od preteklega ponedeljka veljajo strožji omejitveni ukrepi, v skladu s katerimi so necepljeni oziroma tisti, ki covida-19 niso preboleli, izključeni iz večjega dela javnega življenja.

Vstop v restavracije, kulturne ustanove in na športne prireditve je dovoljen le cepljenim in prebolelim.

V sredo pa bodo razširili obveznost cepljenja proti covidu. Po novem bo obvezno tudi za osebje, zaposleno v šolah, policiste in vojake. Že od aprila je to obvezno za vse zdravstvene delavce.

Veljavnost PCR-testa je 48 ur, hitrega pa 24 ur. Foto: EPA
Veljavnost PCR-testa je 48 ur, hitrega pa 24 ur. Foto: EPA

Pod vprašajem pomen covidnega potrdila

Z novimi italijanskimi ukrepi se znova postavlja pod vprašaj smiselnost enotnega evropskega covidnega potrdila, ki naj bi cepljenim Evropejcem omogočalo potovanje v Uniji brez negativnega testa.

"Covidno potrdilo ni mrtvo," se je na te kritike odzvala podpredsednica Evropske komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova. Covidno potrdilo je po njenih besedah zelo pomembno, saj ljudem pomaga potovati, turizmu pa preživeti.

A ob tem je poudarila, da so članice ob sprejemanju evropske zakonodaje o tem potrdilu hotele pustiti odprta stranska vrata, tako da lahko uvedejo dodatne ukrepe v primeru zaostrovanja epidemičnih razmer.

Takšne odločitve posameznih članic pa zmanjšujejo zaupanje ljudi v to, da obstajajo enaki pogoji povsod v Evropi, zmanjšujejo zaupanje v eno najbolj praktičnih skupnih rešitev EU-ja v času pandemije, je obžalovala podpredsednica komisije.

Razočarani tudi predstavniki turizma

Razočaranje so izrazile tudi italijanske turistične agencije. Z zveze organiziranih turističnih potovanj (FTO) so sporočili, da so strožja pravila "nov udarec" za že tako močno prizadet sektor, vlado pa so pozvali k takojšnjim in ustreznim nadomestilom.

V Italiji število okužb vztrajno narašča, pri čemer so v torek našteli 20.677 novih okužb in 120 smrti. Ostaja pa pritisk na bolnišnice manjši kot v bližnjih državah, kot sta Avstrija in Nemčija.

Zaostrovanje pandemije covida-19 zaradi pojava različice omikron, tudi predlog komisije o standardni veljavnosti covidnega potrdila o cepljenju za devet mesecev, bo sicer ena osrednjih tem, o katerih bodo v četrtek govorili voditelji članic EU-ja na zasedanju v Bruslju.