Vse dosedanje besede leta. Katera se jim bo pridružila letos? Foto: MMC RTV SLO
Vse dosedanje besede leta. Katera se jim bo pridružila letos? Foto: MMC RTV SLO

Akcijo že šesto leto vodi ZRC SAZU-ja, pri njej pa sodelujemo tudi na naši spletni strani. Komisija v sestavi Kozma Ahačič, Marijan Dović, Slavko Jerič, Gregor Pobežin, Petra Svoljšak, Valerija Škof, Agata Tomažič in Simona Klemenčič kot predsednica in vodja akcije je izbrala naslednje besede (eno pa je dodal časopis Delo). Izbirali boste lahko med naslednjimi predlogi:

Sorodna novica Beseda leta 2020 je karantena!

− dolgi kovid
− komunikacija
− kronometer
− odlok
− PCT
− poživitven
− proticepilec
− samotestiranje
− sledilnik
− stroka
− voda

Komisija je izbrala tudi najboljši neologizem leta, to je koronijec. Gre za novo generacijo, ki se rojeva v času pandemije koronavirusa.

Razglasitev 12. januarja
Svoj glas za enega od zgornjih predlogov boste lahko oddali od 3. januarja do 12. januarja minuto pred poldnevom. Na ta dan (12. januarja) se bo ob 12.00 v Atriju ZRC-ja začela slovesna razglasitev besede leta.

Prebudite pesnika v sebi
Hkrati bomo razglasili tudi avtorja ali avtorico pesmi leta. Vaša naloga je, da iz zgornjih besed finalistk sestavite svojo pesem. Lahko jo zapišete v komentarju pod to novico ali pa pošljete na elektronski naslov beseda.leta@zrc-sazu.si. Rok za oddajo pesmi je 7. januar.

Letos bo že tretjič zaporedoma vzporedno in v organizaciji Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije potekal tudi izbor kretnje leta. Zmagovalna kretnja bo odkretana prav tako 12. januarja.

Dosedanje besede leta

2016 begunec
2017 evropski prvaki
2018 čebela
2019 podnebje
2020 karantena
2021 ?