Že po dobrem tednu dni ima film namreč največji zaslužek v zgodovini filmskega studia Sony in se je po dveh tednih tudi pri nas zavihtel na drugo mesto najbolj gledanih filmov leta. A kaj je skrivnost njegovega uspeha?

Najnovejši del superjunaške franšize s Tomom Hollandom na čelu, film Spider-Man: Ni poti domov, je na božični večer postal najdonosnejši film leta 2021 v svetovnem merilu. Foto: IMDb
Najnovejši del superjunaške franšize s Tomom Hollandom na čelu, film Spider-Man: Ni poti domov, je na božični večer postal najdonosnejši film leta 2021 v svetovnem merilu. Foto: IMDb
Obenem je novi Spider Man prvi film v
Obenem je novi Spider Man prvi film v "milijardnem klubu" zaslužkarjev, odkar se je začela pandemija – čeprav ga na Kitajskem, ki je tudi uradno največji trg na svetu, ne predvajajo. Foto: Kolosej

Močan dejavnik je vsekakor nostalgija, saj je Spider-Man eden prvih superjunakov, ki so na začetku tisočletja začeli osvajati platna kinodvoran, in čeprav gre že za njegovo tretjo filmsko iteracijo, nov film pokaže, da med njimi pravzaprav ni velikih razlik. Ampak na dober način.

Ni poti domov je del Marvelovega filmskega vesolja, serije 27 povezanih filmov, in je tretji film s Tomom Hollandom v vlogi Petra Parkerja. Čeprav je bilo za zadnje Maščevalce treba natančno slediti podrobnostim prejšnjih filmov, tukaj dobimo povsem drugačno izkušnjo. Zgodba namreč prebije realnost filmskega sveta in v akcijo pripelje oba prejšnja filmska Spider-Mana in izbor njunih antagonistov.

Kot je na samosvoj način napovedal že oskarjevski animirani film Spider-Man: Novi svet, s pajkom povezani superjunak ni eden in edini, saj obstaja širno mnogovesolje, v katerem je prostora za povsem drugačne interpretacije junakov. Tak koncept razloži nenehne predelave in je pogost v stripih, kjer se junaki skozi desetletja prilagajajo smernicam in novim bralcem. Tako na primer kot Batmana prepoznamo tako plešočega Adama Westa iz serije iz šestdesetih kot tudi ultra nasilnega Roberta Pattinsona, ki ga bo upodobil v filmu prihodnje leto.

A Spider-Manov pristop je drugačen, saj se izkaže, da Petra Parkerja, ki sta ga v prejšnjih filmih upodobila Tobey Maguire in Andrew Garfield, pravzaprav nista drugačna od Hollandovega junaka. Vse pestijo isti dvomi in težave, vsi so hiper pozitivni in prijazni, tako da bi bilo njihovo sodelovanje skorajda preveč gladko in dolgočasno, če jim ne bi nasproti stali armada zlikovcev in grožnja uničenja sveta.

Na neki metafilmski način Ni poti domov prinese konec tudi obema predhodnikoma, ki sta svoji zgodbi pustila nedorečeni, in s tem na novo definira koncept zamenljivih junakov in neskončnih predelav. A pravi razlog za uspeh bo najbrž to, da je film zares zabaven.

Iz oddaje Gremo v kino.

Kljub znanim omejitvam je leto 2021 naplavilo izjemno kinouspešnico