Foto: AP
Foto: AP

V EU-ju so z objavo v uradnem listu začele veljati sankcije, za katere se je Unija odločila konec tedna. "Kremelj kot orodje v napadu na Ukrajino uporablja sistematično manipuliranje z informacijami in dezinformacije. To predstavlja tudi pomembno in neposredno grožnjo javnemu redu in varnosti EU-ja. Danes smo naredili pomemben korak proti manipulacijski operaciji ruskega predsednika Vladimirja Putina in končali delovanje ruskih državnih medijev v EU-ju," je sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell.

Sorodna novica Ko vojno zamegli propaganda družbenih omrežij: "Novinarstvo je blizu klinične smrti"

V okviru sankcij Sputnik in RT ne smeta več širiti svojih vsebin po kabelski povezavi, satelitu in spletu. Ukrep velja za vse podružnice omenjenih medijev. RT ima med drugim podružnici v lokalnem jeziku v Nemčiji in Franciji.

Kljub sankcijam proti RT-ju in Sputniku pa bodo lahko novinarji omenjenih medijev še naprej opravljali svoje delo, zagotavljajo v Bruslju.

Glede na odločitev Sveta EU-ja so sankcije časovno omejene in bodo v veljavi, dokler se ne bo končala agresija na Ukrajino in dokler Rusija ne bo nehala izkoriščati svojih medijev za propagandne akcije proti EU-ju, so sporočili iz Bruslja, ki ob tem poudarjajo, da je pravica do obveščenosti temeljna človekova pravica in si bo EU še nadalje prizadeval za svobodo medijev in pluralizem mnenj.

Današnje obvestilo na Twitterju obvešča, da je bil v odgovor na pravno zahtevo račun RT-ja zamrznjen v Belgiji, Avstriji, Bolgariji, Švedski, na Hrvaškem, v Španiji, Sloveniji, na Cipru, Slovaškem, Češkem, v Romuniji, na Portugalskem, Poljskem, Danskem, Nizozemskem, v Estoniji, na Malti, v Luksemburgu, Finski, Franciji, Litvi in Nemčiji. Foto: Twitter
Današnje obvestilo na Twitterju obvešča, da je bil v odgovor na pravno zahtevo račun RT-ja zamrznjen v Belgiji, Avstriji, Bolgariji, Švedski, na Hrvaškem, v Španiji, Sloveniji, na Cipru, Slovaškem, Češkem, v Romuniji, na Portugalskem, Poljskem, Danskem, Nizozemskem, v Estoniji, na Malti, v Luksemburgu, Finski, Franciji, Litvi in Nemčiji. Foto: Twitter

AKOS poziva k prenehanju oddajanja vsebin Sputnika in RT-ja

Ukrep morajo zdaj izvesti medijski regulatorji v državah članicah. Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos) je operaterje v Sloveniji že pozvala, naj uredbo nemudoma izvedejo.

Gre za prepoved prenosa oz. distribucije določenih ruskih televizijskih programov RT-Russia Today English, RT-Russia Today UK, RT-Russia Today Germany, RT-Russia Today France, RT-Russia Today Spanish in medijskih storitev medijske hiše Sputnik.

Svet EU-ja tako sprejema omejevalne ukrepe, po katerih je prepovedano oddajanje ali omogočanje, spodbujanje ali drugačno prispevanje k oddajanju katerih koli vsebin naštetih medijev na kakršen koli način. Prepovedani so prenos ali distribucija po kabelskih, satelitskih, IP-TV sistemih, pri ponudnikih spletnih storitev, na spletnih platformah ali aplikacijah za izmenjavo videov, ne glede na to, ali so novi ali že prej naloženi.

Foto: AP
Foto: AP

Rusija pripravlja nove ukrepe

Medtem pa v Rusiji oblasti še naprej zatirajo neodvisno poročanje o vojni v Ukrajini. Vlada se namreč pripravlja na zaostritev ukrepov in napoveduje obravnavo zakona, ki predvideva do 15 let zapora za vsako objavo lažnih novic v povezavi z ruskimi oboroženimi silami.

Generalno tožilstvo je poudarilo, da je zagotavljanje finančne, logistične, svetovalne ali druge pomoči tuji organizaciji ali državi za njihove dejavnosti proti varnosti Rusije veleizdaja, ki se kaznuje z 20 leti zapora.

"V Rusiji lahko obsodijo novinarja iz kakršnega koli razloga, oblasti pa imajo dovolj orodij za odstranitev medijev," je dejala direktorica spletnega portala Meduze Galina Timčenko in opozorila, da je cenzura v državi že vzpostavljena.

V zadnjih dneh so ruske oblasti številnim neodvisnim medijem poslale grozilna pisma, v katerih so zahtevale, da umaknejo vsebine o vojni v Ukrajini. V skladu z njihovimi zahtevami mediji ne smejo uporabljati besed, kot sta vojna in invazija, in ne smejo vključevati informacij o civilnih žrtvah ter o ubitih in ranjenih vojakih, ki jih ne potrdijo uradni državni viri.

Ruske oblasti so v torek odredile ustavitev oddajanja neodvisnega radia Eho Moskva in dostop do spletne strani spletne televizije Dožd, ki sta med drugim obtožena širjenja pozivov k ekstremističnim in nasilnim dejanjem. Razlog za to je bilo njihovo zavračanje uradnega stališča Rusije, da je namen vojaške operacije v Ukrajini zaščititi Rusijo pred grožnjami Zahoda.

Glavni urednik Dožda Tihon Dziadko je na Telegramu sporočil, da je, tako kot nekateri njegovi sodelavci, pobegnil iz Rusije, češ da je v nevarnosti.