Narodni muzej. Foto: BoBo
Narodni muzej. Foto: BoBo

Razstavo bi morali odpreti včeraj. A so razstavo po tem, ko so mediji razkrili, da gre skoraj gotovo za ponaredke, umaknili.

Kako lahko nekdo tako na hitro pripravi razstavo slik največjih svetovnih umetnikov, ki na trgu dosegajo milijonske vsote, in ne preveri certifikatov o avtentičnosti, ne bo nikoli jasno. Kako to, da ne zvonijo vsi alarmi že ob napovedi, da bodo poleg svetovnih umetnin visele še slike povsem neznane slikarke, ki je hkrati tudi pomagala sestavljati zbirko umetnin neprecenljive vrednosti? Kdo torej odloča v enem od osrednjih javnih muzejev pri nas? Kdo je odgovoren?

Sorodna novica MK preučuje okoliščine odpovedane razstave v Narodnem muzeju. Direktor Car: Gre za originale.

Odgovor je seveda jasen: Pavel Car, ki je sicer diplomiral iz računalništva in menedžmenta, zgodovino pa je študiral na doktorski ravni, kjer se je specializiral s področja vojaških odlikovanj. Prejšnji minister za kulturo Vasko Simoniti ga je na čelo Narodnega muzeja postavil kljub ostremu nasprotovanju sveta muzeja, strokovnega sveta in širše strokovne javnosti. Na to mesto ga je imenoval po tem, ko je vlada spremenila ustanovitveni akt muzeja in s tem razpisne pogoje, ki so veljali dotlej. In zato se zdaj lahko zgražamo ob posledicah v nebo vpijočega primera negativne kadrovske selekcije, ki jih bo Narodni muzej z velikimi mukami moral sanirati.

Sploh ni pomembno, ali gre za potegavščino, prevaro, ali nesposobnost vodstva muzeja in njegovih strokovnih služb. To je največji kulturni škandal v samostojni Sloveniji in tako ga moramo obravnavati. Zdaj je na potezi ministrica za kulturo, ki se je odzvala modro zadržano, kot pristojna ministrica pač. Kot umetnostni zgodovinarki bi ji bilo najverjetneje lažje. Kakšne bodo njene naslednje poteze, bo znano kmalu, ali bo policija zaradi morebitnega suma goljufije uvedla preiskavo, tudi.

A vrnimo se k osnovnim vprašanjem: Kdo so ljudje, ki se tako lahkotno poigravajo z ugledom ene od osrednjih kulturnih inštitucij v tej državi. In, seveda, s kakšnimi kompetencami se ponašajo ljudje, ki so dovolili to šlamastiko, kdo je resnično odgovoren? Odgovor gotovo pozna do donedavnega minister za kulturo Vasko Simoniti.