Avstrijski zunanji minister se je zavzel za začetek pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo. Na fotografiji med obiskom v Severni Makedoniji maja letos. Foto: EPA
Avstrijski zunanji minister se je zavzel za začetek pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo. Na fotografiji med obiskom v Severni Makedoniji maja letos. Foto: EPA

Schallenberg je med obiskom na Kosovu poudaril, da je treba nujno nadaljevati dialog med Beogradom in Prištino pod okriljem Evropske unije. Po njegovi oceni je popolnoma naravno, da doseganje popolne normalizacije vodi v medsebojno priznanje med obema stranema, poroča Radio Svobodna Evropa.

Medtem so iz Evropskega parlamenta, natančneje iz zunanjepolitičnega odbora, prvič jasno sporočili, da mora biti končni sporazum med Srbijo in Kosovom utemeljen na medsebojnem priznanju. Enako stališče je v Beogradu ob precejšnji nejevolji Srbije izrazil tudi nemški kancler Olaf Scholz, je za Televizijo Slovenija poročal dopisnik iz Beograda Boštjan Anžin.

Schallenberg: Treba je liberalizirati vizumsko politiko za Kosovo

Schallenberg je po srečanju s kosovsko zunanjo ministrico Doniko Gervala-Schwarz poudaril, da napad Rusije na Ukrajino vidi tudi kot poziv Evropski uniji, da upošteva težnje držav Zahodnega Balkana za članstvo v EU-ju in uresniči obljubo, ki jo je dala že pred 19 leti v Solunu o integraciji regije.

"Treba je začeti pogajanja s Severno Makedonijo in Albanijo ter liberalizirati vizumsko politiko za Kosovo," je dejal. Napovedal je, da bo Avstrija to vprašanje odprla na prihodnjem vrhu Evropske unije, saj je širitev geostrateški instrument, ki bo zagotovil stabilnost in varnost.

Gervala-Schwarz: Pogovore morajo zamenjati konkretna dejanja

Pomembno vlogo Avstrije pri integraciji držav Zahodnega Balkana v EU-ju je poudarila tudi Gervala-Schwarz. "Avstrija je pomemben steber za zastopanje interesov naše regije, v tem primeru tudi Kosova. Avstrija in Kosovo delita stališče, da je čas, da pogovore o integraciji v EU-ju zamenjajo konkretna dejanja," je dejala.

Govorila je tudi o dialogu z Beogradom in pojasnila, da je Kosovo storilo nekatere konkretne korake, vendar mora Srbija prenehati blokirati ta proces.

V Beogradu predstavil non-paper za vključevanje v politike EU-ja

Schallenberg je pred kratkim obiskal tudi Beograd, kjer je pozval Srbijo, da glede vojne v Ukrajini uskladi svojo zunanjo politiko s politiko Unije oziroma se pridruži sankcijam Zahoda proti Rusiji.

Avstrijski zunanji minister je v Beogradu predstavil tudi non-paper, s katerim želi Avstrija širitev narediti otipljivejšo in omogočiti, da se države kandidatke postopno vključijo v politike Evropske unije, je za Televizijo Slovenija še poročal Boštjan Anžin.

Avstrijski minister se v Beogradu zavzema za širitev EU.