Kristjan Čeh je bil v Eugenu razred zase. Foto: Reuters
Kristjan Čeh je bil v Eugenu razred zase. Foto: Reuters

"Z veseljem sem spremljal, kaj drugi pričakujejo od mene. Sam pa sem vedel, kaj moram storiti, in to sem tudi naredil. Vedel sem, da se od mene veliko pričakuje, pisalo se je o medaljah, o zlati medalji. A v finale sem šel sproščen. Nisem veliko razmišljal o tem. Imel sem čiste misli, tehnika, krog, občutki. Če to zadenem, bo letelo, in to se je tudi zgodilo," je za STA po uspehu karieri odet v slovensko zastavo dejal 23-letni orjak iz Podvincev.

Sorodna novica Izjemni Čeh z rekordom svetovnih prvenstev 71,13 m zanesljivo osvojil zlato

V Eugenu je zmagal z 71,13 metra, kar je nov rekord svetovnih prvenstev. Konkurenco je slovenski as premagal za skoraj dva metra. Finale je sicer začel s 65,27 m, po metu zmajeval z glavo, toda odlično je stopnjeval in že v tretji seriji mu je uspel met za zlato: "Prvi met sem šel 'na ziher' in sem ga tudi zelo zgrešil. Bilo je 65,27 m, vedel sem, da bo dovolj za uvrstitev med osem najboljših in bom imel potem na voljo še pet metov. Drugi met sem šel na tehniko, 'na izi', bilo je več kot 69 m. Potem pa mi je steklo. Po drugem metu sem si dejal le, da ne smem izgubiti medalje, pa katera koli bo. Že pred tekmo sem si zastavil cilj, met čez 70 m in rekord prvenstev. Bilo je čez 71 m, potem sem si želel še več. Ampak ni šlo dlje. Je pa to moja prva članska medalja, in to zlata."

Met Čeha za naslov svetovnega prvaka

Lani je prvič nastopil na olimpijskih igrah. V Tokio je prišel v krogu favoritov za medalje, toda pod petimi krogi je debitiral brez spremstva, saj se je le dva meseca predtem razšel s trenerjem Gorazdom Rajherjem, ki je tudi odkril potencial v 206 centimetrov visokemu atletu. Letos je moči združil z legendarnim metalcem diska Gerdom Kanterjem. Estonec ima s 73,38 tretji najboljši izid vseh časov. Pred njim je le svetovni rekorder Nemec Jürgen Schult s 74,08 in Litovec Virgilijus Alekna s 73,88. Prav njegov sin Mykolas Alekna je bil Čehov prvi zasledovalec. 19-letni mladenič se je srebra veselil z 69,72.

"Pred tekmo sem se pogovarjal s svojim trenerjem Gerdom Kanterjem. Alekna je star 19 let, njegov čas še pride. 'Danes je tvoj dan,' mi je dejal Kanter. Bil je zelo zadovoljen z metom več kot71 m. Po njem mi je rekel, da imam še rezerve in da grem lahko še prestavo višje. Nisem tak talent, kot je Alekna, ki se je rodil praktično z diskom v roki. Imam pa prednost, ker sem zelo visok in imam zelo velik premer rok. Imam velik potencial ... Ni mi žal, da sem šel v atletiko, vedno sem rad metal disk, še vedno to rad počnem in tu bom ostal," je povedal svetovni prvak, ki je vesel, da je kljub vabilom v druge športe vztrajal v atletiki.

Albatros Kristjan Čeh je razprl krila
Čeh za skoraj dva metra premagal konkurenco

V ZDA je prišel v vlogi favorita. Na štirih mitingih diamantne lige je bil letos neporažen, v Birminghamu pa je popravil tudi slovenski rekord, ki zdaj znaša 71,27, kar je deseti rezultat vseh časov. Naslednji njegov veliki cilj je svetovni rekord. V to verjame tudi Kanter, nekdanji olimpijski in svetovni prvak, ki je razkril, da se je za sodelovanje s Slovencem odločil tudi zato, ker ima potencial, da postane svetovni rekorder, kar njemu ni uspelo.

"Star sem komaj 23 let, čaka me še deset ali več let kariere. Vmes bo še veliko olimpijskih iger, svetovnih in evropskih prvenstev. Pomembne so medalje, vsekakor, zadovoljen sem, da sem svetovni prvak, ampak zame ima večji pomen svetovni rekord. Ta ostane za dlje časa zapisan v zgodovino, v metu diska je, recimo, najstarejši," je dodal nov slovenski junak, ki ga prihodnji mesec čaka evropsko prvenstvo v Münchnu, kjer bo, razumljivo, v vlogi prvega favorita: "Kot sem rekel pred svetovnim, bom tudi pred evropskim prvenstvom. Hočem dober met, da se dobro počutim. Če se bo vse 'uskladilo', kot se je tu, lahko pričakujem le najboljše. Nimam pa v krvi, da bi napovedoval medalje."

Čeh na svetovnem prvenstvu razred zase