Iga Swiatek se je v polfinalu namučila z Arino Sabalenko. Foto: Reuters
Iga Swiatek se je v polfinalu namučila z Arino Sabalenko. Foto: Reuters

Prva igralka sveta je ugnala Belorusinjo Arino Sabalenko s 3:6, 6:1 in 6:4, Ons Jabeur pa Francozinjo Caroline Garcia s 6:1 in 6:3.

Generalka pred finalom je bila za tekmovalki zelo različna. Tunizijka, letos že finalistka Wimbledona, je za zmago potrebovala le 66 minut in je lahko privarčevala precej moči za sklepni dvoboj.

Težko bo. Proti njej so dvoboji vedno zahtevni. Prepričana sem, da bo dvoboj fizično za obe zelo naporen. Ima zelo dobre udarce, zanesljiva je na osnovni črti. Zelo bom morala paziti.

Iga Swiatek

Sabalenka popustila v zadnjih štirih igrah
Prva igralka sveta je dve uri in 13 minut bíla trd boj za finale z Belorusinjo, ki se je tako kot lani tudi letos ustavila v polfinalu tega turnirja. Sabalenka je v odločilnem nizu povedla s 4:2, nato pa je v zadnjih štirih igrah osvojila le še štiri toke.

Swiatek: Zelo bom morala paziti
"Težko bo. Proti njej so dvoboji vedno zahtevni. Prepričana sem, da bo dvoboj fizično za obe zelo naporen. Ima zelo dobre udarce, zanesljiva je na osnovni črti. Zelo bom morala paziti," se je v sobotni finale na stadionu Arthur Ashe že ozrla Swiatek, ki je letos že slavila v Parizu.

StatistikaSwiatekSabalenka
Prvi servis (%)57/7848/89
Asi24
Dvojne napake37
Neizsiljene napake3144
Winnerji2422
Osvojene točke9077
Priložnosti za brejk7/105/10
Točke na mreži9/1410/15

Pomagal ji je odmor in odhod na stranišče
21-letnica je letos že dosegla 56 posamičnih zmag, v svojem tretjem finalu na turnirjih za grand slam pa si želi tretjo zmago. Polfinale je bil težak, zanimivo pa je bilo priznanje po tekmi, da ji je po slabem uvodu tekme s Sabalenko tokrat pomagal odhod na stranišče: "Spomnila sem se, da sem včasih le jokala na stranišču, ko sem slabo igrala. Tokrat sem razmišljala o tem, kaj lahko spremenim."

Veselje Ons Jabeur ob polfinalni zmagi nad Caroline Garcio. Foto: Reuters
Veselje Ons Jabeur ob polfinalni zmagi nad Caroline Garcio. Foto: Reuters

Jabeur: Noro dobro se počutim
28-letna Tunizijka je gladko opravila s tekmico iz Francije in si v dveh mesecih priigrala drugi finale na turnirjih velike četverice. V Wimbledonu jo je ustavila Rusinja Jelena Ribakina, zdaj ima novo priložnost za prvo zmago na enem od štirih največjih turnirjev v letu. "Noro dobro se počutim. Po Wimbledonu je bil pritisk velik, in s to zmago sem se res sprostila," je po polfinalu povedala Jabeur. Zdaj bo v finalu morda še nevarnejša kot v Londonu: "Vse skupaj je bolj realno, v Wimbledonu sem kar nekako živela svoje sanje in vsega skupaj sploh nisem prav verjela."

StatistikaGarciaJabeur
Prvi servis (%)7243
Asi28
Dvojne napake02
Neizsiljene napake2315
Winnerji1221
Osvojene točke4059
Priložnosti za brejk0/04/4
Točke na mreži13/195/8

Tunizijka piše zgodovino
Za Tunizijko še naprej velja, da piše in spreminja zgodovino tenisa. Postala je prva tekmovalka z afriške celine, ki bo igrala v finalu New Yorka. Bolj razočarana je bila 28-letna Francozinja, ki je kazala izjemno formo, nazadnje dobila turnir v Cincinnatiju, v polfinalu New Yorka pa je po 13 zmagah doživela poraz.

Ons Jabeur bo izzvala lIgo Swiatek v finalu OP ZDA

NEW YORK (Ž)
(27.915.200 am. dolarjev, trda podlaga)

Polfinale:
SWIATEK (POL/1) – SABALENKA (BLR/6)
3:6, 6:1, 6:4

JABEUR (TUN/5) – GARCIA (FRA/17)
6:1, 6:3