V Iranu je naglavno pokrivalo obvezno za vse ženske. Obstajajo sicer različni načini, ponekod v državi, recimo v Teheranu, je dovolj, če ima ženska s pokrivalom prekrit le del lasišča, drugod pokrivalo, kot na sliki, prekriva večji del glave. Foto: EPA
V Iranu je naglavno pokrivalo obvezno za vse ženske. Obstajajo sicer različni načini, ponekod v državi, recimo v Teheranu, je dovolj, če ima ženska s pokrivalom prekrit le del lasišča, drugod pokrivalo, kot na sliki, prekriva večji del glave. Foto: EPA

Policija to zanika in trdi, da je aretirana "nenadoma doživela težave s srcem". Njena družina medtem pravi, da je bila Mahsa Amini zdrava in da ni imela zdravstvenih težav, ki bi pojasnile težave s srcem.

Obvestili so jih, da so jo odpeljali v bolnišnico le nekaj ur po aretaciji, do smrti v petek pa je bila v komi, je dejala družina.

Teheranska policija je sporočila, da so 22-letnico pridržali, da bi jo poučili o hidžabu, naglavnem pokrivalu, ki je v Iranu obvezno za vse ženske.

Predsednik Ebrahim Raisi je notranjemu ministrstvu ukazal odprtje preiskave. Več poslancev je dejalo, da bodo v parlamentu sprožili obravnavo primera.

Primer Mahse Amimi je naletel na številne obsodbe znanih Irank in Irancev, tudi športnikov in drugih vidnih posameznikov.

BBC poroča, da gre za zadnje v nizu poročil o brutalnosti oblasti do žensk v zadnjih tednih. Nekatere ženske, ki se jim očita neupoštevanje strogih pravil glede oblačenja, tako niso smele vstopiti v državne urade in banke.

Številni Iranci in Iranke, tudi takšni, ki podpirajo vlado, na družbenih omrežjih izražajo svoje ogorčenje nad samim obstojem moralne policije, ki jo označujejo za morilsko.

Na spletu se pojavljajo posnetki, ki prikazujejo policiste, kako aretirajo ženske, jih vlečejo po tleh in jih na silo odpeljejo.

Nekateri Iranci za to neposredno krivijo vrhovnega voditelja Alija Hameneja. Na družbenih omrežjih se širi njegov star govor, v katerem brani vlogo moralne policije in vztraja, da morajo biti ženske prisiljene v spoštovanje strogega islamskega načina oblačenja.

Stroga pravila za oblačenje za ženske so iranske oblasti uvedle kmalu po islamski revoluciji leta 1979, od takrat pa se ženske temu upirajo, še posebej v večjih mestih. Ponekod tako nosijo naglavno ruto precej bolj ohlapno in tako kažejo svoje lase.

Po letu 2017, ko je več deset žensk javno protestno odstranilo svoje rute, so oblasti poostrile nadzor. Zagovorniki ostrejšega ukrepanja zoper ženske, ki podpirajo celo bičanje, pravijo, da dopuščanje ženskam, da kažejo svoje lase, vodi v moralni razkroj in razpad družin, poroča Al Džazira.