Igra Dallasa bo močno odvisna od naveze Dončić in Dinwiddie.  Foto: Reuters
Igra Dallasa bo močno odvisna od naveze Dončić in Dinwiddie. Foto: Reuters

Teksašani so v prvi sezoni s trenerjem Jasonom Kiddom naredili velik korak naprej. Pod njegovim vodstvom so iz 21. obrambe v Ligi NBA skočili na sedmo mesto, kar se je še posebej poznalo v končnici. Menjava med sezono, v kateri sta v zameno za Kristapsa Porzingisa v Dallas prišla Spencer Dinwiddie in Davis Bertans, se je prav tako izkazala za zadetek v polno. Dinwiddie je postal eden ključnih mož. Z njim v postavi so Mavsi dobili 18 od zadnjih 23 tekem rednega dela. V končnici so najprej izločili Utah (4:2) in nato v sedmih tekmah še prvega nosilca lige Phoenix. V finalu zahoda jih je ustavil Golden State.

Jalen Brunson se je odločil za New York, pri katerem je eden od pomočnikov trenerja tudi njegov oče. Foto: Reuters
Jalen Brunson se je odločil za New York, pri katerem je eden od pomočnikov trenerja tudi njegov oče. Foto: Reuters

Boleč odhod Jalena Brunsona

Toda naravni razvoj ekipe je poleti doživel hud udarec. Sprva so se navijači Dallasa razveselili prihoda centra Christiana Wooda, ki je bil v Houstonu v povprečju pri skoraj 20 točkah in 10 skokih. Zanj so se v Dallasu odrekli 26. izboru nabora in še štirim košarkarjem, ki v končnici niso bili v rotaciji. Šok je prišel nekaj dni pozneje. Jalen Brunson, drugi najboljši igralec in strelec, se je odločil, da zavrne Dallas in podpiše 100+ milijonov vredno pogodbo z New Yorkom. Brunson je v končnici dosegal povprečno 21,6 točke, vključno s predstavami 41, 31 in 31 točk na tekmo.

Odhod Brunsona je močno načel ambicije Dallasa. Medtem ko so vidne luknje pod obročema zakrpali z Woodom in še enim centrom Javalom McGeejem, so brez kompenzacije izgubili izjemnega organizatorja igre, ki je držal ekipo ne samo ob Dončiću na klopi, pač pa tudi z njim na parketu. Sistem Jasona Kidda z dvema organizatorjema igre hkrati v peterki se je izkazal za zadetek v polno, zato je izguba Brunsona še toliko bolj boleča. Dallas je tako ostal le z dvema glavnima organizatorjema igre – Dončićem in Dinwiddiejem, ki je zdaj "prisiljen" začeti tekmo v prvi peterki. Veliko se je kot o zamenjavi šušljalo o prihodu Gorana Dragića, ki pa je pozneje priznal, da ni bil tako blizu podpisu. Tik pred začetkom sezone so se v Dallasu odločili za Argentinca Facunda Campazza, lani košarkarja Denverja, še prej Reala iz Madrida.

Začenja se Liga NBA z Dončićem, Dragićem in Čančarjem

Odmerjanje skupnih minut Dončića in Dinwiddieja

Kidd je na pripravljalnih tekmah v prvi peterki poskusil z novincem Jadenom Hardyjem, a je novinarjem hitro odgovoril, da bo ob Dončiću tekme začenjal Dinwiddie. Slednji naj bi bil tudi nosilec druge peterke. Dončić naj bi igral celotno prvo četrtino, Dinwiddie pa uvodnih šest minut, preden bi se na parket vrnil na začetku druge, v kateri bo Luka počival do zadnjih nekaj minut. Razbremenitev bo prihajala v podobi Campazza, Franka Ntlikine, Hardyja, Josha Greena in novinca Tylerja Dorseyja, ki je v Maverickse prišel iz Olympiacosa.

Ne odkrivamo tople vode ob tezi, da bo Dallas šel tako daleč, kolikor dobro bo igral Dončić. 23-letni slovenski as je prvi izbor za MVP-ja sezone tako stavnic, direktorjev NBA-ekip in strokovnjakov. V primerjavi s prejšnjo sezono, v kateri je na priprave prišel "zapuščen" in je dolgo časa lovil formo, je letos od začetka pripravljen praktično optimalno. Individualni treningi in poletje v reprezentanci napovedujejo eksploziven začetek NBA-sezone.

V prvi peterki še Bullock, Finney-Smith in McGee

Poleg Dončića in Dinwiddieja bodo tekme začeli Reggie Bullock, Dorian Finney-Smith in nekoliko presenetljivo JaVale McGee, ki je dobil prednost pred Woodom. Prav 27-letni Wood bo še posebej pod povečalom. V Houstonu je v dveh sezonah dosegal 19,1 točke, 9,9 skoka in eno blokado na tekmo, vendar je bila to ena najslabših ekip v ligi. 208 cm visoki košarkar z mehko roko za tri točke še nikoli ni igral tekme v končnici. Dallas je njegovo osmo moštvo v osmih letih. Wood je v zadnjem letu pogodbe, ki mu bo navrgla 14,3 milijona dolarjev.

Woodov boj za novo pogodbo

V vodstvu Dallasa veliko pričakujejo od Christiana Wooda. Foto: AP
V vodstvu Dallasa veliko pričakujejo od Christiana Wooda. Foto: AP

Wood je v izložbi in v Dallasu bodo še kako secirali njegovo igro in ujemanje z Dončićem, preden mu bodo ponudili novo pogodbo. Wood je sicer zelo gibljiv in na papirju kot ustvarjen za igro z Dončićem. Dobro obvlada žogo, prav tako si lahko sam ustvari položaj za met. Medtem ko se bodo obrambe osredotočile na Dončića, bo imel Wood veliko možnosti za dokazovanje. Vprašljiva je predvsem njegova igra v obrambi, zaradi česar je prednost v prvi peterki dobil McGee. Kidd se zaveda Woodovih veščin, a njegova mantra v obrambi terja previdne poteze in počasno uvajanje. Ne nazadnje se Wood v karieri ni izkazal ne v branjenju štirice ne v branjenju petice.

Vrnitev Tima Hardawaya

S klopi bo začenjal tudi Tim Hardaway jr., ki se vrača v ekipo po januarski poškodbi noge. Ne pozabimo, 30-letni branilec je bil drugi strelec Mavsov v lanski končnici, v kateri so v prvem krogu v sedmih tekmah klonili proti LA Clipperosm. Začetek prejšnje sezone ni bil tako obetaven, saj je padel tako njegov strelski učinek (14,2 točke) kot delež meta. Je bil Hardaway samo žrtev privajanja na Kiddov sistem? Ni imel sreče? Odgovore bomo dobili kaj kmalu, saj bo tudi od njega precej odvisno, ali bo Dallas zakrpal vrzel po odhodu Brunsona.

Niti Maxi Kleber lani ni začenjal tekme, a je bil v končnici eden ključnih mož predvsem zaradi igre v obrambi in meta za tri točke, ki je bil več kot 40-odstoten. McGee daje prednost Dallasu v raketi, vendar je Kleber boljši in gibljivejši pri pokrivanju bolj daleč od koša. Tudi on bo imel pri rotaciji centrov zelo pomembno vlogo.

Dallas na stavnicah šesti na Zahodu in enajsti v celotni ligi

Luka je po prejšnji sezoni rekel, da hoče letos še korak naprej. Je to realno? Stavnice postavljajo Dallas na šesto mesto na Zahodu za Golden Statom, LA Clippersi, Phoenixom, LA Lakersi in Denverjem. V celotni ligi so na enajstem mestu za končno zmago. Podobno je bilo tudi lani, a so Mavericksi prišli med zadnje štiri.

"Ekipa je doživela kar nękaj sprememb, vendar stvari, kar zadeva domet, ostajajo podobne kot v preteklih treh sezonah. S prihodom McGeeja so se okrepili pod košem in v skoku, ki je bil po lanski zamenjavi Kristapsa Porzingisa precejšna težava. V Woodu je Luka dobil novega partnerja v igri pick-and-roll. Wood je lahko zelo raznovrsten in nepredvidljiv v napadu, žal enako velja tudi v obrambi in slačilnici. Tudi Dinwiddie bo moral dokazati, da lahko nadomesti Brunsona v vlogi drugega kreatorja v napadu skozi celotno sezono," meni velik poznavalec Dallasa in pisec številnih člankov za ameriške medije Iztok Franko.

"Še vedno je to ekipa, ki bo zelo konkurenčna v rednem delu sezone in jo nedvomno lahko uvrstimo v zgornjo tretjino Lige NBA, v rang ekip, ki merijo na okoli 50 zmag v sezoni. Bo pa letos Zahodna konferenca z vrnitvijo nekaterih zvezdnikov po poškodbah vsaj na začetku sezone precej bolj konkurenčna kot lani," še dodaja Franko.

Obširnejši analizi z Iztokom Frankom boste lahko prisluhnili v sredo v MMC-jevem podkastu SOS odmev.

Sezona se bo začela v noči na sredo. Dallas bo prvo tekmo odigral v noči na četrtek ob 4.00 v Phoenixu.