Erdogan in Putin v Astani. Foto: Reuters
Erdogan in Putin v Astani. Foto: Reuters

Še v sredo je Putinov svetovalec Juri Ušakov napovedal, da bo turški predsednik na pogovorih najverjetneje predstavil svojo pobudo za mir v Ukrajini. Glede na medijska poročanja naj bi Erdogan tudi uradno ponudil vlogo posrednika v pogajanjih med Rusijo in Ukrajino, ki naj bi potekali v Carigradu ali Ankari. Turčija je sicer že dvakrat gostila srečanje med Moskvo in Kijev, a nazadnje marca in brez kakšnega uspeha.

Avgusta je Turčija ob sodelovanju Združenih narodov posredovala v pogajanjih za deblokado izvoza ukrajinskega žita, ko sta se Moskva in Kijev dogovorila, da se lahko žita za revne države izvažajo iz treh ukrajinskih pristanišč.

Turčija je odigrala tudi glavno vlogo pri eni največjih izmenjav zapornikov med Rusijo in Ukrajino, ki so jo izpeljali 21. septembra.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer pred dnevi zavrnil kakršno koli možnost pogovorov s Putinom, a mu je zdaj Ušakov sporočil: "Nikoli ne reci nikoli".

Sorodna novica Kijev bi lahko izročal osumljence ICC-ju. Guverner Hersonske regije poziva prebivalce k umiku.

Putin za plinsko vozlišče v Turčiji

Je pa Putin predlagal Erdoganu, da se v Turčiji zgradi plinsko središče za oskrbo Evrope, saj je po besedah ruskega predsednika Turčija najbolj zanesljiva pot za dobavo plina Evropski uniji. "To bi bila platforma, ne le za dobave, ampak tudi za določanje cen," je pojasnil ruski predsednik in trenutne cene energentov označil za pretirane. Ta problem bi lahko "normalno uredili brez kakršnega koli političnega predznaka", je ocenil Putin in predlagal vzpostavitev borze plina v Turčiji.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je kasneje dejal, da turški plinovod TurksStream ne more biti zamenjava za plinovod Severni tok, ki je bil nedavno poškodovan. "Imata različne kapacitete," je dejal.

Putin je že v sredo pred odhodom v Kazahstan dejal, da bi lahko v Turčiji vzpostavili plinsko vozlišče, v katero bi preusmerili plin, ki je bil namenjen za dobave po v eksplozijah poškodovanem plinovodu Severni tok. Erdogan se je v pogovorih s Putinom zavzel za podaljšanje dogovora o izvozu ukrajinskega žita, ki so ga sklenili julija in velja do sredine novembra, vendar bi ga lahko ob strinjanju Moskve in Kijeva podaljšali.

Ruski predsednik je dejal, da bi morale biti države, ki so prejele ukrajinsko žito, hvaležne turškemu predsedniku za njegovo vlogo pri dosegi dogovora.

Putin je znova poudaril, da gre premalo ukrajinskega žita za najrevnejše države, pri tem pa omenil, da ima Rusija težave pri izvažanju svojega žita in gnojil, čeprav ta niso neposredna tarča sankcij, vendar so težave z dostopom do tujih pristanišč in pri pridobivanju garancij.

Erdogan je medtem branil vezi med Ankaro in Moskvo. Čeprav ZDA in Evropska unija pritiskajo na Turčijo, naj spoštuje sankcije proti Rusiji, je namreč Erdogan v zadnjih mesecih odobril vrsto sporazumov, v skladu s katerimi se je vrednost turškega izvoza v Rusijo več kot podvojila. "Medtem ko bodo koraki Turčije in Rusije vznemirili določene kroge, bodo razveselili manj razvite države," je o utrjevanju vezi med državama dejal Erdogan. Ob tem je omenil rusko gradnjo prve jedrske elektrarne v Turčiji, ki naj bi se odprla prihodnje leto, poudaril pa je tudi zamisel, da bi Rusija na severu Turčije zgradila še eno jedrsko elektrarno.

Novo srečanje Putina in Erdogana