Izjemna izvedba pesmi Oj, Triglav, moj dom. Foto: BoBo
Izjemna izvedba pesmi Oj, Triglav, moj dom. Foto: BoBo

"Medtem ko bo preostanek Evrope slavil svojo idejo o svobodi in solidarnosti devetega maja v Liverpoolu, bo skupina Laibach Evrovizijo vrnila Ukrajini, kamor tudi spada in kjer edina in prava vizija Evrope trenutno poteka," so zapisali na Twitterju, svoj nastop pa so temu primerno poimenovali Evrovizija.

"Oj, Triglav, moj dom" v priredbi Laibacha z gosti

Slovenska zasedba bo tako postala ena izmed prvih tujih skupin, ki bo nastopila v državi, ki jo že več kot leto dni para vojna. Napovedali so, da bodo poleg svojih največjih uspešnic v koncertni dvorani Bel etage odigrali tudi najnovejšo skladbo The Engine of Survival, ki še čaka na uradni izid.

V pogovoru za The Guardian so povedali, da se ne strinjajo s trditvijo: "Takrat, ko orožje govori, umetnost molči." Dodali so, da so nekatera najpomembnejša umetniška dela nastala ravno v vojnem času, tudi v najbolj neznosnih trenutkih. Za britanski časnik so še povedali, da se dobro zavedajo, kako pomemben je odpor za zavest Ukrajincev, glede na to, da so za bosanske sile med srbskim obleganjem odigrali dva koncerta v Sarajevu leta 1995.

Napovednik koncerta v Kijevu. Foto: Twitter profil skupine Laibach
Napovednik koncerta v Kijevu. Foto: Twitter profil skupine Laibach

Po Kijevu tudi v Šiški

V uradnem napovedniku za koncert so še zapisali, da s tem koncertom Laibach podpira Ukrajino in Ukrajince v njihovem boju proti ruski in vsem drugim agresijam. Sporočili so še, da bo celoten zaslužek od prodaje vstopnic podarjen ukrajinskim dobrodelnim organizacijam.

Po nastopu v Ukrajini bo znana zasedba nastopila tudi v naši prestolnici, 21. aprila bodo odigrali koncert v Kinu Šiška.