Na Japonskem so restavracije s sušijem na tekočem traku izjemno priljubljene. Foto: EPA
Na Japonskem so restavracije s sušijem na tekočem traku izjemno priljubljene. Foto: EPA

Moški na posnetku tudi uničuje sušije, ki se vrtijo pred njim. Od takrat se je pojavilo na desetine podobnih posnetkov, na katerih jedci (večinoma so mladi in otroci), kvarijo naročila drugih gostov s otipavanjem sušijev, ki se vozijo po traku mimo njih.

Na enem od posnetkov tako gost naloži kupček vasabija na jed drugega gosta, drugi pa liže palčke. Na posnetku iz verige Suširo eden od jedcev na mimovozeče se sušije vtira lastno slino.

Japonci so zgroženi nad viralnim trendom, restavracije s sušijem na tekočem traku (t. i. kaitenzuši) pa prisilil k akciji.

Foto: EPA
Foto: EPA

"Vem, da se tuji turisti veselijo sušija na Japonskem, tako da sem kot Japonka naravnost osramočena zaradi takih dejanj," je za BBC povedala Jukari Tanaka.

Spet druga, ki jo je pred kamero ujel BBC, Nana Kozaki, pa: "Kaitenzuši je japonska kultura, na katero smo lahko ponosni, a dejanja peščice takih ljudi to resnično uniči."

Nekateri pravijo, da jih trend nemalo straši in da so se zaradi tega začeli izogibati restavracijam s sušijem.

Verige grozijo s tožbami

Japonska slovi po svojih visokih higienskih standardih in kulinaričnim kodeksom, tako da "sušiterorizem" ni le šokiral na milijone ljudi po državi, ampak tudi privedel do padca delnic podjetij, kot je veriga Sushiro. Zaradi tega se je več kaitenzuši verig javno obrnilo na kršilce, naj prenehajo izvajati sabotaže, nekatere grozijo s tožbami, spet tretje pa so celo ustavile svojo glavno atrakcijo – tekoči trak in zdaj suši strežejo ročno.

Veriga Choushimaru je tako sporočila, da bodo popolnoma opustili uporabo tekočih trakov, potem ko je eden od gostov v kozarec vloženega ingverja odvrgel cigaretni ogorek. Osebje bo zdaj jedi gostom dostavljalo osebno, omake in priloge pa jim bodo prinesli šele, ko bodo sedeli.

Predstavnik Kura Sushija, restavracije, ki si jo je vzela za tarčo v sredo aretirana trojica, je dejal, da je viralni trend "izjemo nevaren" in predstavlja resno grožnjo modelu restavracij s tekočim trakom. "Suši na tekočem traku je nekaj, na kar smo ponosni kot na del japonske kulture. Radi bi zagotovili, da lahko naši gostje uživajo suši na traku varno in sproščeno," je dejal.