Po najboljši sezoni Luke Dončića je Dallas ostal brez končnice. Lani je sezono končal 27. maja, letos že 9. aprila. Naslednja postaja slovenskega superzvezdnika je svetovno prvenstvo, ki se bo začelo 25. avgusta. Foto: Reuters
Po najboljši sezoni Luke Dončića je Dallas ostal brez končnice. Lani je sezono končal 27. maja, letos že 9. aprila. Naslednja postaja slovenskega superzvezdnika je svetovno prvenstvo, ki se bo začelo 25. avgusta. Foto: Reuters
Sorodna novica Leonard zagotovil Clippersom nov obračun s Phoenixom, Gobert udaril soigralca Andersona

"Tukaj sem srečen, tako da ni treba skrbeti," je na vprašanje o svoji prihodnosti povedal Dončić in s tem vsaj za nekaj časa utišal govorice o tem, da bi zaradi nezadovoljstva z rezultati izsilil menjavo.

Dallas je imel zaključek sezone iz nočne more. Čeprav je pripeljal Kyriea Irvinga, je v zadnjih dveh mesecih zmagal le sedemkrat na 25 tekmah in s četrtega mesta na Zahodu zdrsnil na enajsto. Vodstvo Mavericksov se je predalo že v noči na petek, ko je proti Chicagu na klop posedelo nosilce igre, čeprav je bila še možnost za uvrstitev v končnico. Odločitev je bila pomembna s stališča, da bo Dallas po vsej verjetnosti na naboru dobil vsaj deseti izbor, ki mu ga tako ne bo treba prepustiti New Yorku. Tega dolguje Knicksom še iz posla s Kristapsom Porzingisom.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Predčasna predaja Dončiću ni bila po volji

Sorodna novica Vodstvo lige sprožilo preiskavo Dallasove odločitve

Dončić ni bil zadovoljen s potezo, da so se predali, ko je bila končnica še v igri. "Ni mi bila všeč ta poteza. To je vse, kar bom povedal," je po porazu na zadnji tekmi sezone proti San Antoniu dejal Dončić, ki v nedeljo seveda ni igral. Rekel je, da je vedel za petkovo odločitev kluba, saj so mu jo sporočili pred tekmo. Dončić je proti Chicagu igral manj kot 13 minut, preden ga je trener Jason Kidd dokončno posadil na klop.

Dončić je že pred časom povedal, da v svoji petletni karieri v Ligi NBA še ni bil tako zafrustriran. Svoje slabše igre je opravičeval tudi s težavami v privatnem življenju. V nedeljo je povedal, da so razočaranja ob tako slabih izidih, kot jih je imel Dallas, normalna.

Še štiri leta pogodbe, zadnje leto je opcijsko

Sorodna novica Cuban želi prihodnost Dallasa graditi na dvojcu Dončić-Irving

Lastnik Dallasa Mark Cuban je v sredo dejal, da verjame, da bo Dončić ostal v Dallasu celotno kariero, vendar si morajo njegovo zvestobo zaslužiti. Dončić je oddelal prvo leto petletne pogodbe, ki mu bo navrgla 215 milijonov dolarjev. Zadnje leto je opcijsko, a slovenski superzvezdnik bi lahko zahteval menjavo že poleti leta 2024, če se stvari ne bodo premaknile v želeno smer. "Smešno, sploh nisem vedel, da ta opcija obstaja," je povedal Dončić.

Izpad po rednem delu je še toliko bolj boleč, saj je za Dončićem najboljša sezona v karieri. V povprečju je dosegal 32,4 točke, 8,6 skoka in 8 podaj na tekmo. Dolgo časa je bil v igri za najkoristnejšega igralca lige, toda izidi zadnjih treh mesecev so njegovo kandidaturo umaknili.

Dončić bi rad Irvinga ob sebi tudi naslednjo sezono

Sorodna novica Kidd prepričan, da bo Dončić poleti naredil za reprezentanco vse, kar bo lahko

"Nekaj se mora spremeniti. Lani smo igrali v finalu Zahoda. Zabavali smo se. Vedno sem govoril o kemiji, ki smo jo imeli. Bilo je super, zdaj pa tole. Zagotovo so potrebne spremembe," pravi Dončić. O podrobnostih ni želel govoriti. Je pa podprl podpis pogodbe z Irvingom, ki je po besedah Cubana prva prioriteta kluba v prestopnem roku. Irving bo junija prost igralec. Dallas mu lahko ponudi največ, kar 272 milijonov dolarjev za pet let.

"Mislim, da se Irving lepo znajde v naši ekipi. Mnogi bodo rekli, da ni res in kazali na rezultate, toda za kemijo in odnos je potreben čas. Upam, da bo ostal," je povedal Dončić. Statistično se par Dončić-Irving ni izkazal. Na 16 skupnih tekmah sta zmagala le petkrat. 31,3-odstoten izkupiček dveh All Star igralcev v isti ekipi je najslabši od združitve lige leta 1977, poroča ESPN.

Irving je sporočil, da bo o svoji prihodnosti govoril po koncu sezone. Za novinarje v nedeljo ni bil dosegljiv.

Pomaga lahko tudi sreča na loteriji

Naslednji pomemben datum za Dallas bo torek, 16. maj, ko se bo določal vrstni red izbora na naboru. Na loteriji sodeluje 14 ekip, ki se niso uvrstile v končnico. Najslabša tri moštva (Detroit, San Antonio, Houston) imajo 14 odstotkov možnosti, da dobijo prvi izbor nabora. Nato se odstotki glede na uspešnost nižajo. Dallas ima z desetim najslabšim izkupičkom tri odstotke možnosti, da dobi prvi izbor nabora.

Kroglice bodo določile prve štiri izbore na naboru, za mesta od pet do 14 bo veljal vrstni red glede na izide v rednem delu. Dallas bo torej, če ne pristane med prvimi štirimi, bržkone izbiral kot deseti, razen v primeru, če ga pri loteriji prehiti katero od moštev, ki bodo izpadla v razigravanju za končnico.

Junijski nabor bo letos zelo pester. Prvi izbor bo izjemni Francoz Victor Wembanyana.

Dončić: Posamični dosežki ne pomenijo nič, če ni uspeha ekipe