Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kamp udeležencev je prekrilo gosto blato, organizatorji pa so ustavili vozila, ki so zaradi močnega deževja prihajala na festival ali želela odpeljati s prizorišča. Nekateri obiskovalci festivala so prehodili kilometre, da so prišli do glavnih cest, drugi pa so upali, da nevihte, ki so čez noč dosegle območje, ne bodo poslabšale razmer. Policija je sporočila, da šerifov urad preiskuje tudi smrtno žrtev sobotne nevihte: "Šerifov urad okrožja Pershing trenutno preiskuje smrt, ki se je zgodila med tem deževjem, družina je že bila obveščena."

Padlo je toliko dežja, kot ga v tem letnem času v dveh ali treh mesecih. Foto: Reuters
Padlo je toliko dežja, kot ga v tem letnem času v dveh ali treh mesecih. Foto: Reuters

Dostop do festivala in letališče v oddaljenem začasnem mestu Black Rock na severozahodu Nevade ostajata zaprta, vožnja v mesto ali iz njega ni dovoljena, razen za vozil za nujne primere, so sporočili organizatorji na omrežju X (Twitter).

Plohe in nevihte napovedujejo tudi predzadnji dan festivala

"Ne potujte v mesto Black Rock! Dostop do mesta je do konca dogodka zaprt, zato vas bodo obrnili," je zapisano v izjavi. Več kot 70.000 ljudi se letno udeleži tedenskega dogodka, ki letos poteka od 28. avgusta do 4. septembra.

Nacionalna meteorološka služba je sporočila, da lahko obiskovalci plohe in nevihte pričakujejo tudi danes, temperature pa bodo padle pod 10 stopinj Celzija. Dogodek naj bi se končal v ponedeljek, ko v ZDA praznujejo praznik dela, napovedi kažejo, da se bo območje do takrat nekoliko segrelo in morda celo osušilo do te mere, da bodo obiskovalci festivala prizorišče lahko varno zapustili.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dve uri za tri kilometre dolgo pot

Poročila o padavinah Nacionalne meteorološke službe kažejo, da je od petka zjutraj do sobote zjutraj na tem območju padlo toliko padavin, kolikor jih to območje po navadi dobi v dveh ali treh mesecih. V tako suhi puščavi lahko tudi manjše količine padavin povzročijo poplave.

Festival vse od leta 1986 vsako poletje poteka v mestu Black Rock – začasni prestolnici, ki jo vsako leto postavijo za festival. Znana je predvsem po sklepnem dogodku, na katerem se prižge velik lesen lik človeka. Dogodek vsako leto pritegne na desettisoče ljudi. Udeleženci festivala svoj čas na festivalu posvečajo predvsem umetnosti in utrjevanju skupnosti.

Amarju Singhu Duggalu in njegovim prijateljem je uspelo zapustiti festival, potem ko so po blatu prehodili več kot tri kilometre. Za CNN je povedal, da so za odisejado potrebovali približno dve uri, da so prišli do glavne ceste, kjer so našli prevoz v 120 kilometrov oddaljeni Reno. "Uspelo nam je, vendar je bila hoja po blatu čisti pekel," je za CNN dejal Duggal.