Nagrajenci. Foto: Organizator/Urška Boljkovac
Nagrajenci. Foto: Organizator/Urška Boljkovac

Mednarodna žirija 35. grafičnega bienala Ljubljana, ki so jo sestavljali Bojana Piškur (predsednica), Aziza Harmel, Raphael Chikukwa, Natalija Vujošević, Marie Helene Pereira in Zohra Opoku, je na dan odprtja bienala razglasila letošnje dobitnike. Veliko nagrado so podelili Tejswini Narayan Sonawane za lesoreza na blagu iz serije Feminilnost (2015) in lesoreza na blagu iz serije Migrant (2017). V utemeljitvi so pojasnili, da verjamejo, "da se močno ustvarjanje podob in lepo pripovedovanje zgodb v tem delu navezujeta na zgodovino grafike v tradiciji bienala in onkraj nje". "Želeli smo priznati kompleksnost duhovne razsežnosti dela in epistemologij, ki jih izraža," so še dodali.

Sorodna novica "Novi pristopi in novi koncepti so pomembni, omogočajo nam videti svet drugače"

Nagrado žirije za raziskovalno rezidenco je žirija podelila skupnostni platformi za umetnost in raziskovanje School of Mutants, ki je bila ustanovljena leta 2018 v Dakarju (Senegal). "Ker verjamemo v pomembnost radikalnega pristopa h kolektivnemu šolanju, smo se soglasno strinjali, da nagrado žirije podelimo School of Mutants. Zgodovina in dediščina gibanja neuvrščenih v Sloveniji bosta zelo koristni za prihodnje mutantske pojavne oblike umetnikov. Delo posreduje pomembno sporočilo, zaradi katerega smo vsi tukaj: 'Jaz sem svoje lastno sonce,'" so zapisali.

Posebno omembo pa so člani žirije namenili Kolektivu Krater – sestavljajo ga Danica Sretenović, Gaja Mežnarić Osole, Andrej Koruza, Anamari Hrup, Eva Jera Hanžek, Louisa Selleret, Rok Oblak, Amadeja Smrekar, Sebastjan Kovač, Primož Turnšek, Edern Haushofer, Altan Jurca Avci in Juan José López Díez – za delo Podivjane zasedbe: 'Naše delo je naša infrastruktura!' ter Soghri Khurasani za lesorez z naslovom Sence pod mojim nebom in jedkanice iz serije Krhko (2021–2022).

Foto: Organizator/Urška Boljkovac
Foto: Organizator/Urška Boljkovac

35. grafični bienale Ljubljana pod naslovom Iz praznine so prišli darovi kozmosa raziskuje ekosistem povezav, solidarnosti in zgodovin upora, ki izhajajo iz nekdaj tesnih vezi med poosamosvojitveno Gano in nekdanjo Jugoslavijo. Osrednja razstava predstavlja dela približno približno 50 umetnikov. Odprt bo do 14. januarja 2024 in bo potekal na več prizoriščih. Poleg MGLC in Cukrarne so prizorišča bienala še Švicarija, PLAC – Participativna ljubljanska avtonomna cona, Krater in Atelje SVS.