Pobudnik konference Emmanuel Macron je pozval k ustavitvi ognja. Foto: Reuters
Pobudnik konference Emmanuel Macron je pozval k ustavitvi ognja. Foto: Reuters

Francoski predsednik je ob tem dejal, da mora biti v Gazi zelo hitro dosežen humanitarni premor in da si morajo vse države prizadevati za prekinitev bojev. "Civiliste je treba zaščititi. To je prva in najnujnejša naloga, o kateri se ni mogoče pogajati," je dejal.

Na konferenci pričakujejo tudi dodatne finančne zaveze za podporo ljudem v Gazi. Združeni narodi ocenjujejo, da bodo prebivalci Gaze in Zahodnega brega do konca leta potrebovali 1,2 milijarde dolarjev pomoči (okoli 940 milijonov evrov). Francija bo tako letos za humanitarno pomoč palestinskemu prebivalstvu namenila dodatnih 80 milijonov evrov, s čimer bo pomoč dosegla sto milijonov evrov, je napovedal Macron.

V Parizu je tudi palestinski premier Mohamed Štaje, ki je pozval k mednarodni zaščiti Palestincev. Opozoril je namreč, da se v Gazi krši mednarodno humanitarno pravo in da je izraelska vojska storila vojne zločine. Opozoril je še, da Izrael ne vodi vojne proti gibanju Hamas, temveč proti vsem Palestincem.

Na konferenci pričakujejo tudi dodatne finančne zaveze za podporo ljudem v Gazi. Foto: Reuters
Na konferenci pričakujejo tudi dodatne finančne zaveze za podporo ljudem v Gazi. Foto: Reuters

Štaje je udeležence še pozval, naj končajo dvojna merila, ki po njegovih besedah obstajajo med palestinskimi in izraelskimi žrtvami. "Koliko Palestincev mora umreti, da se ta vojna ustavi? Ali je dovolj vsako uro ubiti šest otrok in štiri ženske?" je vprašal.

Michel: Izrael ima pravico do samoobrambe

Tako evropski kot ameriški voditelji "imajo težave pri prepričevanju (Izraela), da bi do humanitarnih premorov moralo priti čim prej", pa je ob začetku konference povedal predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Pri tem je ponovil, da se ima Izrael pravico braniti in da mora biti to v skladu s pravili mednarodnega prava.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je v svojem nagovoru poudarila, da je EU največja donatorka pomoči palestinskemu ljudstvu ter da pomaga med drugim s humanitarnim zračnim mostom in logistično podporo Egiptu za dostavo pomoči. EU tudi povečuje pomoč za Gazo, ki bo v letošnjem letu narasla na več kot sto milijonov evrov.

Konference, ki poteka na Macronovo pobudo, se udeležujejo številni voditelji, med njimi je tudi slovenski premier Robert Golob, ter predstavniki mednarodnih in nevladnih organizacij, razvojnih bank in podjetij. Izrael na konferenco ni poslal svojih predstavnikov.

V Gazo mora hitreje priti več pomoči

Sorodna novica Netanjahu zavrnil navedbe, da potekajo pogajanja o tridnevni humanitarni ustavitvi ognja

Glavni cilj konference je izboljšanje koordinacije mednarodne pomoči za Gazo ter zbiranje dodatnih humanitarnih sredstev za prizadeto prebivalstvo.

Dan pred začetkom konference je zveza 13 največjih humanitarnih organizacij, med njimi Zdravniki brez meja, Amnesty International in Oxfam, svetovne voditelje pozvala, naj storijo vse, kar je v njihovi moči, da bi dosegli takojšnjo ustavitev ognja v Gazi.

Humanitarne razmere v Gazi, kjer izraelska vojska že več kot mesec dni izvaja okrepljene napade in kopenske vojaške operacije, so kritične, na območju primanjkuje elektrike, goriva, vode in medicinskih pripomočkov. Konferenca naj bi se zato osredinila tudi na mednarodni humanitarni odziv na področju zdravja, energije in hrane, pričakovati pa je tudi poziv k podpori mednarodnim organizacijam, ki delujejo v Gazi.