Vsako leto ob svečnici je v Punxsutawneyju osrednji zvezdnik svizec. Foto: AP
Vsako leto ob svečnici je v Punxsutawneyju osrednji zvezdnik svizec. Foto: AP

Za odgovor na vprašanje, ali nas čaka še nekaj tednov zime ali pa je pomlad že pred vrati, je letos v ameriškem mestecu Punxsutawney v Pensilvaniji spet poskrbel vremenski izvedenec – svizec Phil. Ta po sončnem vzhodu ni videl svoje sence, kar pomeni, da je zgodnja pomlad že na poti.

V nasprotnem primeru – če bi jo videl – bi to pomenilo še šest tednov zime. Napoved so spremljali tudi po drugih delih Združenih držav Amerike.

Letošnja razsodba. Foto: AP
Letošnja razsodba. Foto: AP

Deli obreda, ki je del ameriške zgodovine že od konca 19. stoletja, izhajajo prav iz tradicije svečnice, ki je tradicionalno povezana s pričakovanjem sajenja pridelkov. V primeru, da je na ta dan mogoče videti sonce, naj bi to nakazovalo na še več zime, poroča AP.

Nekateri izmed zbranih so nosili klobuke z motivom živali, čakanje na sončni vzhod pa so spremljali glasbeni nastopi in ognjemet. Približno 10.000 ljudi se je v zadnjih letih 2. februarja podalo v Punxsutawney, kjer se praznovanje začne že sredi noči in doseže vrhunec ob vremenski napovedi. Število obiskovalcev naj bi se povečalo predvsem po letu 1993, ko je izšel film Groundhog Day, v katerem je zaigral Bill Murray.

Lani je Phil prišel iz svojega brloga, videl svojo senco in napovedal nadaljevanje zime.

Iz domovanja že večkrat pobegnil

Kadar ne opravlja dolžnosti vremenarja, Phil živi v prilagojenem prostoru zraven spominske knjižnice Punxsutawney. Ta ima okno, skozi katero si lahko obiskovalci knjižnice ogledajo njegov brlog.

Leta 2009 naj bi Philu trikrat uspelo pobegniti – splezal je v strop knjižnice in padel v pisarne približno 15 metrov stran. Svizec se na srečo ni poškodoval.