Burton (na fotografiji z Elizabeth Taylor) je bil velik ženskar, še posebej rad se je menda 'spravil' na soigralke. Joan Collins mu je nekoč v šali zabrusila, da bi spal tudi s kačo, če bi imel priložnost, na kar naj bi ji Burton odvrnil: 'Samo, če bi bila v krilu, dragica.' Foto: Wikipedia
Burton (na fotografiji z Elizabeth Taylor) je bil velik ženskar, še posebej rad se je menda 'spravil' na soigralke. Joan Collins mu je nekoč v šali zabrusila, da bi spal tudi s kačo, če bi imel priložnost, na kar naj bi ji Burton odvrnil: 'Samo, če bi bila v krilu, dragica.' Foto: Wikipedia
Koroška
Po plebiscitu je bila določena tudi meja med državama. Foto: MMC RTV SLO
Tony Adams
Tony Adams je z Arsenalom osvojil štiri naslove angleškega prvaka. Foto: EPA
Gari Kasparov in Viswanathan Anand
Gari Kasparov je po 18. partijah strl odpor Viswanathana Ananda. Foto: EPA
Obala Fidžija
Otoški Fidži je postal neodvisna država. Foto: EPA
Kjetil Rekdal
Kjetil Rekdal je poskrbel za srečno zmago Norvežanov. Foto: EPA
Oscar Freire
Oscar Freire ni mogel verjeti, da je postal svetovni prvak. Foto: EPA
Sirimavo Ratwatte Dias Bandaranaike
Leta 2000 je umrla prva premierka v zgodovini.

sta se že drugič poročila Richard Burton in Elizabeth Taylor. Ločila sta se leto pozneje.

Leta 1963 je Burton ustvaril svojo najrazvpitejšo in najprepoznavnejšo vlogo, Marka Antonija v spektaklu Kleopatra. Visokoproračunski film, ki je Burtona ustoličil med najbolje plačanimi hollywoodskimi igralci, je za vedno zaznamoval tudi njegovo zasebno življenje: tam je preskočila iskrica med njim in filmsko divo Elizabeth Taylor in sprožila dolgoletno strastno romanco ter dva burna zakona.

Burton je bil poročen petkrat, prvič s Sybil Williams (1949-1963), ki mu je rodila hčeri Kate in Jessico. Nato je bil dvakrat zapored poročen z Elizabeth Taylor (prvič od 15. marca 1964 do 26. junija 1974, drugič pa od 10. oktobra 1975 do 29 . julija 1976). Par je posvojil deklico iz Nemčije, Mario.

Zvezdniški par, ki se je prvič poročil leta 1965 (najprej sta se morala oba ločiti od prejšnjih zakoncev), je skupaj nastopil v enajstih filmih, med drugim tudi v drami Kdo se boji Virginie Woolf?, v kateri sta (za mnoge skrb vzbujajoče prepričljivo) upodobila zakonski par v krizi. Toda kot pravijo poznavalci, je bil Burton pogosto boljši, ko je na platnu blestel sam.


Drugi dogodki na današnji dan ...

Leta 19 je umrl rimski general Germanik.

Leta 680 je bil v bitki pri Karbali obglavljen vnuk preroka Mohameda Shia Imam Husayn bin Ali. Obglavili so ga vojaki kalifa Yazida I.

Leta 732 je v bližini francoskega Poitiersa vodja Frankov Karel Martel s svojo vojsko premagal vojsko Mavrov in tako ustavil širjenje muslimanov v Zahodno Evropo.

Leta 833 je umrl abasidski kalif Bagadada Al Ma'mun.

Leta 1459 je umrl italijanski humanist Gianfrancesco Poggio Bracciolini.

Leta 1471 je v bitki pri Brunkebergu v Stockholmu Sten Sture starejši, regent Švedske, s pomočjo kmetov in rudarjev odbil napad vojske danskega kralja Christiana I.

Leta 1531 je umrl vodja švicarske reformacije Huldrych Zwingli.

Leta 1575 so v bitki pri Dormansu katoličani, ki jih je vodil vojvoda Henry Guiški, premagali protestante in zajeli Philippa de Mornayja.

Leta 1582 današnji dan zaradi uvedbe gregorijanskega koledarja ni obstajal v Italiji, Španiji, na Poljskem in Portugalskem.

Leta 1631 je saksonska vojska osvojila Prago.

Leta 1659 je umrl nizozemski raziskovalec Abel Tasman. Po njem se imenuje avstralski otok Tasmanija.

Leta 1731 se je rodil angleški fizik in kemik Henry Cavendish.

Leta 1780 je tako imenovani veliki hurikan 1780, ki je pustošil na Karibih, ubil od 20 do 30 tisoč ljudi.

Leta 1817 se je rodil nizozemski vremenoslovec Christoph Hendrik Diederik Buys Ballot.

Leta 1825 se je rodil predsednik republike Transvaal Paul Kruger.

Leta 1832 se je rodila španska kraljica Izabela II.

Leta 1837 je umrl francoski utopični socialist Francois Marie Charles Fourier.

Leta 1844 se je rodil slovenski zdravnik Maks Samec.

Leta 1845 je bila v Annapolisu, ameriška zvezna država Maryland, ustanovljena Akademija ameriške mornarice. V akademijo se je prvo leto vpisalo 50 mornariških kadetov, ki jih je poučevalo sedem profesorjev.

Leta 1854 se je v Cerknem rodil slovenski prelat Frančišek Borgia Sedej. Od leta 1906 do leta 1931 je bil goriški nadškof. 23. 10. 1931 se je moral zaradi fašističnega pritiska odpovedati škofovanju.

Leta 1920 je bil na Koroškem izveden plebiscit, na katerem so se koroških prebivalci odločali za priključitev južne Koroške k Avstriji.

Leta 1861 se je rodil norveški raziskovalec polarnega sveta Fridtjof Nansen. Raziskoval je na Grenlandiji, v Severnem ledenem morju in okrog Severnega tečaja. Leta 1922 je prejel Nobelovo nagrado za mir.

Leta 1877 so z vsemi vojaškimi častmi pokopali Georgea Armstronga Custerja.

Leta 1889 se je rodil slovenski fizik in publicist Lavo Čermelj.

Leta 1907 je umrl nemški arheolog Adolf Furtwängler.

Leta 1911 je prišlo do wuchangove vstaje, ki je pripeljala do izumrtja dinastije Čing, zadnje kitajske dinastije. Ustanovljena je bila republika Kitajska.

Leta 1913 je ameriški predsednik Woodrow Wilson sprožil eksplozijo jezu Gamboa, s čimer je bila končana gradnja Panamskega prekopa.

Leta 1914 je umrl Karel I. Romunski.

Leta 1933 je bilo letalo boeing 247 letalske družbe United Airlines uničeno zaradi sabotaže. Letalo je letelo med Clevelandom v Ohiu in Chicagom v Illinoisu. Nesreča je prva evidentirana letalska nesreča v zgodovini komercialnih poletov.

Leta 1939 sta ZSSR in Litva podpisali pakt o vzajemni pomoči.

Leta 1942 sta se ZDA in Združeno kraljestvo odpovedala privilegiju eksteritorialnosti na Kitajskem.

Leta 1944 je bilo v Auschwitzu v kampu smrti sistematično ubitih 800 romskih otrok.

Leta 1957 se je ameriški predsednik Dwight D. Eisenhower opravičil ganskemu zunanjemu ministru Komli Agbeliju Gbdemahu, ker mu niso želeli postreči v restavraciji v Dovru.

Leta 1963 se je rodil norveški tekač na smučeh Vegard Ulvang.

Leta 1964 so se začele olimpijske igre v Tokiu. Nastopilo je 5.151 športnikov iz 93 držav. Prve igre v Aziji so dokazale, da so Japonci zelo hitro obnovili objekte in popravili ogromno škodo iz vojnih časov.

Leta 1965 so na ameriški univerzi Yale predstavili najstarejši znani zemljevid Amerike, ki ga je okoli leta 1440 narisal norveški raziskovalec Lief Eriksson.

Leta 1966 se je rodil angleški nogometaš Tony Adams.

Leta 1970 je Fidži, prej britanska kolonija, postal neodvisna država.

Leta 1970 je umrl francoski premier Édouard Daladier.

Leta 1971 so Angleži prodali znani most London Bridge, ki so ga na današnji dan znova postavili v Lake Havas Cityju v Arizoni.

Leta 1985 so Američani s F-14 preusmerili letalo, na katerem so bili tudi ugrabitelji ladje Achille Lauro.

Leta 1986 je San Salvador prizadel potres s stopnjo 7,5 po Richterjevi lestvici. V potresu je umrlo okrog 1.500 ljudi.

Leta 1995 se je v New Yorku končal šahovski dvoboj za naslov svetovnega prvaka profesionalne šahovske zveze med Garyjem Kasparovom in Viswanathanom Anandom. Po 18 partijah je ruski branilec naslova zmagal z 10,5:7,5. Prvih osem partij se je končalo z remijem. V deveti je Indijec zmagal, vendar je nato izgubil štiri od naslednjih petih partij. Kasparov je še šestič zapored postal svetovni prvak.

Leta 1997 je DC-9-32 prevoznika Austral Airlines strmoglavil in eksplodiral v bližini mesta Nuevo Berlin v Urugvaju. V nesreči je umrlo 74 ljudi.

Leta 1998 se je slovenska nogometna reprezentanca v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 2000 v Ljubljani izgubila proti Norveški z 1:2.

Leta 1999 je Španec Oscar Freire na svetovnem prvenstvu v kolesarstvu v Veroni osvojil prvega od treh naslovov svetovnega prvaka.

Leta 2000 je umrla prva ženska premierka na svetu in trikrat šrilanška premierka Sirimavo Ratwatte Dias Bandaranaike.

Leta 2001 je ameriški predsednik George W. Bush predstavil seznam 22 najbolj iskanih teroristov.