Kate Blanchett sodi med najbolj znane avstralske igralke. Foto: EPA
Kate Blanchett sodi med najbolj znane avstralske igralke. Foto: EPA

Lina se je rodila 27. septembra 1933 v mestu Ticrapo v Peruju. Ko ji je bilo pet let, so jo starši pripeljali v bolnišnico, ker je njen trebuh nezadržno naraščal. Zdravniki so najprej menili, da je vzrok za to tumor, a so kmalu ugotovili, da je deklica v sedmem mesecu nosečnosti. Mesec in pol kasneje je s pomočjo carskega reza rodila 2,7 kilograma težkega fantka.

Njenega sina so po zdravniku Gerardu Lozadi, ki se ji je posvečal od prvega obiska v bolnišnici, poimenovali Gerardo. Do 10. leta je odraščal v prepričanju, da je Lina njegova sestra. Umrl je leta 1979, ko je bil star 40 let, zaradi bolezni kostnega mozga.

Lina ni nikoli razkrila, kdo je oče otroka, Lozada je celo zapisal, da verjetno niti ni vedela, kaj se je zgodilo. Policisti so zaradi incesta in posilstva najprej pridržali njenega očeta, a so ga kasneje zaradi pomanjkanja dokazov izpustili.

Medina se je sicer preživljala kot tajnica. Kasneje se je poročila z Raulom Jurado in mu leta 1979 rodila sina. Od leta 2002 z družino živi v revnem predelu perujske prestolnice.


Leta 1265 se je v Firencah rodil italijanski pesnik Dante Alighieri, eden največjih književnikov, ki je napisal svetovno znano Božansko komedijo.

Leta 1796 je angleški zdravnik Edward Jenner prvič opravil poskusno cepljenje proti črnim kozam s cepivom, narejenim iz izcedka koz.

Leta 1811 je Paragvaj postal od Španije neodvisna država.

Leta 1922 se je rodil nekdanji hrvaški predsednik Franjo Tuđman.

Leta 1924 se je rodil slovenski umetnostni zgodovinar Nace Šumi.

Leta 1955 je bil ustanovljen Varšavski vojaški pakt, ki je združeval socialistične države vzhodnega bloka. Predstavljal je protiutež Natu.

Leta 1969 se je rodila avstralska filmska igralka Cate Blanchett, ki je leta 2005 dobila oskarja za žensko stransko vlogo v filmu Letalec, v katerem je upodobila Katharine Hepburn.

Leta 1975 so nogometaši kijevskega Dinama (treniral jih je sloviti Valerij Lobanovski) v Baslu so 3:0 premagali Ferencvaros in kot prvo sovjetsko moštvo osvojili Pokal pokalnih zmagovalcev

Leta 1987 je umrl Vitomil Zupan, slovenski pisatelj, pesnik, dramatik, esejist in scenarist.Njegova leposlovna zapuščina obsega zapise vseh vrst: blokce, notese, koledarje, skice, prevode, ocene, filmske scenarije, radijske in televizijske igre, prozna, lirska in dramska besedila. Zupanova dela so bila različna, večinoma pa so kmalu po izidu sprožila buren odziv javnosti. Tudi zato so nekatera njegova dela izhajala z velikim časovnim zamikom (tudi po več desetletij); drame so uprizarjali tudi po 40 letih. Vitomil Zupan je bil eden najbolj vsestranskih, plodovitih in odmevnih sodobnih slovenskih književnikov.

Leta 1996 je bil hrvaški košarkar v dresu Chicaga Toni Kukoč izbran za najboljšega šestega igralca v rednem delu Lige NBA. Kukoč je za Chicago tisto sezono do končnice dosegal v povprečju 13,1 točke na tekmo. Drugo mesto je osvojil Litvanec Arvidas Sabonis.

Leta 1997 je v finalu Pokala pokalnih zmagovalcev Barcelona v Rotterdamu premagala Paris SG z 1:0. Strelec edinega gola je bil v 39. minuti iz enajstmetrovke brazilski nogometaš Ronaldo.

Leta 2004 je Matjaž Markič na evropskem plavalnem prvenstvu v Madridu s časom 28,24 osvojil bronasto medaljo na 50 m prsno. Zmagal je Ukrajinec Oleg Lisogor (27,55)